Uitgangstransformator impedantiemeting (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 24.09.2022, 14:24 (588 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door soundman2, 24.09.2022, 14:47

Trafo's hebben in principe een oneindige impedantie als ze niet zijn aangesloten. De impedantie verhouding kun je bepalen door de spanningsverhouding tussen primair en secundair te onderzoeken.
De formule luidt:
T=VZ1/Z2. In woorden
De overzetverhouding is de wortel uit het quotient van de impedanties.
Een voorbeeld voor een gangbare trafo van 7000 Ohm naar 5 Ohm.
De impedantieverhouding is 7000/5=1400. De overzetverhouding T is dan ca 37.

Als wil onderzoeken aan een trafo meet je dus de overzetverhouding en dan hangt het er maar helemaal vanaf wat je voor bron of belasting gaat gebruiken.
De overzetverhouding bepaal je door op bijv. de primaire een bekende spanning aan te sluiten en dan vervolgens te meten op de secundaire. Het quotient van die twee is de overzetverhouding T.
Dezelfde trafo doet het bijvoorbeeld ook prima met een eindbuis die bijv 10K Ohm wil zien. Met de formule kun je dan de ideale secundaire impedantie uitrekenen. In dit geval ca 7 Ohm.
Het vermogen en het frequentiebereik heeft alles met de kern en de ligging van de wikkellagen te maken.
Bij goede trafo's is de onderlinge koppeling ook van belang. Er vindt niet alleen magnetische, maar ook capacitieve koppeling plaats, waardoor meten met een toon een erg frequentiesfhankelijke bezigheid wordt.
Edit:
Na het weghalen van wat tikfouten zie ik dat G.J.Eshuis ook een bijdrage heeft geschreven. Dat verhaal heeft dezelfde strekking als dat van mij en dat ook hij is bekend met de perikelen rond uitgangstrafo's.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum