Welke radio is dit? (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 16.09.2022, 09:08 (20 dagen geleden) @ RoboRob

Persoonlijk ben ik er zeker van dat dit geen merktoestel is. Midden jaren 20 konden zelfbouwers dit soort kastjes compleet met (ongeboorde) frontplaat gewoon kopen in radiozaken. Een schema voor een batterij/accutoestel haalde je uit een boekje of tijdschrift.

Deze toestelletjes waren nooit af. De ontwikkelingen gingen razendsnel, en dus werden er voortdurend verbeteringen aangebracht. Die HF-lamp rechts is daar een voorbeeld van. Aanvankelijk zat daar een triode. De anodeleiding is een schoolvoorbeeld hoe het niet moet: veel te lang, en nog met (weliswaar mooie) krulletjes ook.

Er zitten maar liefst drie verschillende lampvoeten in, ook dat wijst erop dat hier flink geknutseld is. Ook het gebruik van verschillende soorten bedrading is daar een indicatie van. En het merk van de spoelen die erbij zijn zegt vanzelfsprekend helemaal niets over dit bouwsel. Dat geldt ook voor de lampen die er in zitten.

Dit apparaatje is waarschijnlijk eind jaren twintig, begin jaren 30 vervangen door een modernere radio, al dan niet zelfbouw. Toen is hij voor jaren naar de zolder verbannen. Als ie van mij was zou ik hem onaangeroerd laten. Hij geeft nu een heel mooi beeld van zelfbouw uit die jaren.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum