Sluipverbruik batterij, testmethode testen (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.08.2022, 17:11 (594 dagen geleden) @ Anton van den Oever

het toont wel aan dat je op deze manier hele kleine stromen niet betrouwbaar kunt meten.

Met de ideeën die in deze draad zijn aangedragen gaat het al een stuk nauwkeuriger.

Ik heb de spec’s van je meter
Voor DC mV is de nauwkeurigheid beduidend hoger

In de spec’s kon ik de ingangsimpedantie voor DC V niet vinden

Die is 10M zoals je veronderstelde.

Uitgaande van een ingangsimpedantie voor DC mV van 10 MΩ zet je er dan 1,1 MΩ parallel aan en heb je pakweg 1 mV/nA.

Nou, kijk eens aan.... Het lijkt wel alsof mijn rommelbak op deze speciale dag heeft gewacht, want om raadselachtige redenen zit daar een heel doosje in met 1M2 weerstanden waar ik al 20 jaar niets mee heb gedaan.

[image]

De 10M van de meter parallel aan een 1M2 zal op 1M07 uitkomen wat een beetje in de buurt van 1M is. Hup, de boel in serie met de 100M op de voeding en het resultaat is boven verwachting:

[image]

Bij een spanning van 5,46V moet er door de keten van 101M een stroom van circa 54nA gaan lopen en de meter geeft dat heel mooi aan. (Ik kan de spanning niet nauwkeuriger aflezen dus verder achter de komma doorpraten heeft weinig zin.)

En dan denk ik natuurlijk: Ik kan ook de meter zonder shunt gebruiken, met de volle 10M impedantie krijg ik 10mV per nA dus nog nauwkeuriger aflezing en nog kleinere stroompjes meten.
Nou interpreteer ik de opgave van ingangsimpedantie meestal als een garantie op minimale belasting door de meter, waarbij ik voor mezelf in het midden laat of je die meter uberhaupt wel als een echte nauwkeurige ohmse weerstand mag zien. Laat staan dat de waarde dan exact 10M zou zijn.

Spanning van 10V over 100M geeft een stroompje van 100nA. Met de meter in serie erbij heb je 110M Ohm dus stroompje is dan 91nA. Over die 10M impedantie van de meter geeft dat in theorie 910mV spanning. Aanwijzing van de meter in deze proef: 0,9684 V. (Je maakt natuurlijk gewoon een spanningsdeler die 10:110 deel van de spanning over de meter zet.) Het lijkt erop dat ik, als ik de impedantie van de meter in deze stand wat exacter bepaal, toch wel zo'n klein stroompje wat nauwkeuriger kan meten.
Eerst mijn weerstanden wat verkoeling gunnen na het verwerken van deze enorme stromen!
(En mezelf.)

Nou leidt elke meting en elke proef natuurlijk weer tot nieuwe vragen. Waarom heeft de fabrikant van de meter dit truukje niet gewoon ingebouwd als methode om kleine stroompjes te meten?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum