Sluipverbruik batterij-portable, case closed (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 09.08.2022, 09:32 (619 dagen geleden) @ MarcelvdG

Ik weet niet wat Gerard gedaan heeft, maar je kunt stromen van een paar nanoampere meten met een goedkope digitale multimeter in een laag spanningsbereik. Bij een meter met een ingangsweerstand van 1 Mohm is elke millivolt een nanoampere.

Dat lijkt inderdaad allemaal zo eenvoudig ja, maar als je al eens serieus bezig bent geweest met het meten van hele kleine stromen (en ook spanningen!) ga je je realiseren dat je vaak bedrogen uitkomt.
Van de meeste digitale multimeters en vooral de goedkopere zijn de laatste twee digits meestal onzin en laat de nauwkeurigheid op lage bereiken nogal te wensen over, kijk de spec’s van de meter(s) er maar eens op na. (en o ja, spec’s van Chinees spul is net zo nauwkeurig als de meter zelf)
Daarbij komt dat de ruisvloer van de meetomgeving ook veel te hoog is, allerlei storingsinvloeden en brom beïnvloeden de meting in hoge mate waardoor je met afschermingen en laagdoorlaatfilters moet gaan werken.
Dan heb je nog diverse overige verschijnselen zoals thermo-elektrische spanningen en tribo elektrische ladingen in de meetkabels (welke op zich al enkele tientallen nA kunnen bedragen!) zodat al met al de meeste resultaten op z'n zachts gezegd onbetrouwbaar blijken te zijn.
Zelf ook door schade en schande geleerd. :-(
Wil je dit echt nauwkeurig doen dan kom je uit bij meetinstrumenten van b.v Keithley met prijzen welke bij hobbymatig gebruik huwelijken zouden doen stranden. :-D
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum