Sluipverbruik batterij-portable (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 05.08.2022, 14:08 (629 dagen geleden) @ Maurice

ALLE vormen van Batterijen zijn niet duurzaam laat staan milieu bewust.

Op het eerste gezicht een mooi pleidooi waar ik het bijna helemaal mee eens ben, bij herlezing een wereldvreemd verhaal waar weinig van overblijft als je er over nadenkt.

Ik ben het helemaal eens met een oproep om minder batterijen te gebruiken, want batterijen zijn milieubelastend en duur, dus waar je netstroom kunt gebruiken is dat meestal beter. Maar dat is niet altijd praktisch realiseerbaar en ook niet altijd het beste voor het milieu en de portemonnee.

Laat ik beginnen een aantal zaken op te noemen in mijn huis waar batterijen in worden gebruikt. Ik weet bijna zeker dat jij een flink aantal van deze spullen ook in huis hebt:

Een laptop of mobieltje, je kunt niet een mobieltje met een verlengsnoer van 20km kopen om op netstroom naar je werk te gaan.
Afstandsbedieningen van versterkers, tv, airco's etc. Het zou weer weinig praktisch zijn om die aan een snoer vast te maken.
Fietscomputer (ik weet niet of je wel eens fiets).
Horloge.
In mijn huis hangen zes wandklokken die op een AA-batterijtje van 20ct werken, drie tot vijf jaar gemiddeld. Voor een netstroom-wandklok zou ik overal extra stopcontacten moeten aanleggen, en ze gebruiken ongeveer 2W dus in die drie jaar 50kWh wat 20 euro kost.
Mijn deurbel werkt op een batterij om de sluipstroom van een beltrafo uit te sparen. (Ik denk dat jij dat niet hebt omdat milieumaatregelen bij jou thuis verboden zijn.)
Fotocamera, MP3-speler, bluetooth headset.

Een backup-batterij in een elektrische wekker heb ik NIET omdat ik geen elektrische wekkers heb.

Verder zie ik natuurlijk wel, dat in een aantal zaken de batterij wel gemist kan worden, zoals in de CO2 meter. Die kan drie uur los van het net werken, dus is continu op een voeding aangesloten, dus is batterij niet nodig.
Soms is een batterij een beetje overbodig maar wel erg handig, ik heb bv een leuke elektrische schroevendraaier wat wel handig is om kasten te monteren of zo.

Ik heb een aantal transistorportables, gewoon voor de leuk, die alleen op batterij kunnen spelen en in een aantal zit ook een batterij. Philips maakte in de jaren zestig mooie portables, zoals de L4X serie, werkend op 6 D-cellen. Maar ze kwamen er al snel achter dat die dingen meestal in huis werden gebruikt, dus vanaf de jaren zeventig werden die portables van netvoedingen voorzien. Dat batterijen gebruiken naast een stopcontact niet slim is, wisten ze blijkbaar in 1970 ook al. Nou is een radio gebruiken op netvoeding beter dan gebruiken op batterijen, maar niet gebruiken op batterijen is veel beter dan niet gebruiken op het net. Omdat die handige netvoedinkjes wel continu 1W gebruiken ook als de radio uit staat. Dus, gebruik je een radio weinig, bv een plek waar je maar 1 of 2 uur per jaar luistert, dan kun je er beter batterijen inzetten dan de stekker in het stopcontact laten.
Ja, de stekker eruit trekken en er weer insteken als je wilt luisteren is natuurlijk nog beter.

Daarom zeker bij dit soort af en toe eens portabels gebruik je netvoedingen

Mooi bedacht, maar als ik een portabel gebruik dan is het omdat er ter plaatse geen netstroom is. Bv als je eens in de tuin naar een buizenradio wilt luisteren. Dat was juist waarom de portabels zijn uitgevonden.
Of omdat je een portable wilt demonstreren. Maar dan wil je toch ook juist dat demonstreren waarvoor hij is gemaakt.

of alleen dan de batterijen plaatsen.

Goed idee en daarover ging mijn posting.

Advies, haal altijd die batterijen uit toestellen die je af en toe eens gebruikt.

Als het apparaat geen sluipstroom heeft, zoals een transistorportable, kan de batterij er jaren inzitten en na die tijd werkt het nog steeds. Zoals jouw cassetterecorder. Ik heb een Philips L3X71T (Sharpie uit 1957) waar nog steeds de batterijen uit 1997 in zitten, werkt ook nog prima.

Heb de "oorlog" verklaard aan accu's/batterijen.

Welke van de boven genoemde apparaten heb je en welke niet? Ik ben benieuwd hoe jouw oorlogje eruit ziet en hoe ver je er in gaat.

Ik denk dat mijn lijstje wel aantoont dat een huishouden tegenwoordig niet helemaal zonder batterijen kan. Maar het is dan wel zaak, die batterijen zo verstandig mogelijk te gebruiken. En dan is tien 9V-blokjes in je radio zetten, constateren dat het werkt, drie maanden later terugkomen, en constateren dat je batterij leeg is, GEEN voorbeeld van verstandig batterijgebruik. Mijn buizenportable gaat dus heel anders met batterijen om dan jouw cassetterecorder. Vandaar dus mijn vraag of 80uA een normale sluipstroom voor een portable is.

Om weer even terug te komen op het onderwerp van deze draad en binnen het thema van dit Forum.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum