Philips BDK702A (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 03.08.2022, 11:53 (7 dagen geleden) @ Maurice

Filter kan toch niet oorzaak zijn van geen ontvangst in deze standen?

Dat klopt, ik ben in m'n eerdere reactie alleen ingegaan op de achtergrond van deze 9 kHz filters en het feit dat je ze in de huidige tijd kunt missen vanwege het nauwelijks meer aanwezig zijn van AM zenders.

Mij betreft zit de fout in de Stille ontvangst waarbij er ruisonderdrukking is.

Ik kan enkel een schema van de BDK702A vinden en geen verdere beschrijving van hoe die 'stille afstemming' werkt.
Heb het schema bestudeerd en ingeval van stille afstemming (stand 2 en 3 van SK5) is diode X5 (OA200) een door DC geschakelde LF poort. Die poort wordt, voor zover ik het in beeld heb, open gezet door de EM84 (vanaf pt7 via R101) Een goed werkende EM84 is dus een vereiste en volgens Peter werkt dat afstemoog niet....
Daar dus eerst maar eens naar kijken lijkt me.

Ingeval SK5 in de standen 1 en 4 staat komt er wel geluid, de stille afstemming is in die standen uitgeschakeld en dat komt doordat de OA200 in dat geval 'open staat'. Dat wordt gerealiseerd door de voorspanning op die diode via R103 en R104 weg te nemen. De diode staat dan in doorlaat en laat alle LF door, dus ook de ruis ingeval van geen ontvangst.

De 'stille afstemming' is een zeer eenvoudige squelchschakeling waarbij de EM84 een rol speelt in het al dan niet in geleiding ('open') zetten van de diode X5. Ingeval de 4 standen schakelaar SK5 in de standen 1 en 4 staat staat de diode X5 in geleiding door de spanning vanaf de EM84 pt7. Dit omdat de hoge voorspanning op de kathode van X5 in die beide standen afwezig is.

Vr. groet, Ron

--
PA0RKG.....even if the plate glows red, the tube isn't dead !!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum