Leuk buizenversterkertje met iets extra`s (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 22.07.2022, 17:45 (642 dagen geleden) @ Erik

Merkwaardig geval. Ik heb niet de volledige 20 minuten 'uitgezeten' maar slechts enkele passages en de schema's bekeken dus best mogelijk dat ik wat gemist heb.

Ik krijg de indruk dat de versterker geen voedingstransformator heeft. Als hij dan ook geen scheidingstransformator gebruikt, is zijn versterker levensgevaarlijk.

Ik dacht dat hij ergens in de video aangeeft dat de versterker 130 mA trekt (exclusief gloeistroom). Dan zou de spanningsval over de 1K weerstand in de voedingslijn maar liefst 130 V zijn. De weerstand zou dan 16,9 Watt dissiperen, maar is volgens het schema slechts 10 Watt. De eindtrap zou dan met maar rond de 100 V werken. Ik vraag me af waarom. En zou die kleine uitgangstransformator 125 mA aankunnen?

Waarom die 1M weerstand in de anodeleiding van de eerste trap? Daardoor zal die trap met een zeer lage anodespanning en anodestroom werken.

De waarde van de ontkoppelcondensator voor het schermrooster van de PL81 is slechts 100 nF, wat echt veel te laag is.

Als de 47K weerstand in de stuurroosterleiding van de PL81 is bedoeld als 'gridstopper', dan zit hij aan de verkeerde kant van de lekweerstand van 470K.

De totale versterking lijkt me voor een audio versterker ongewoon hoog. De versterking van de eerste trap zal rond 40 X liggen (groffe schattinjg). De tweede trap zal tegen de 100 x versterken (groffe schatting). Om die enorme versterking te 'beteugelen' zou de mate van tegenkoppeling ongewoon hoog moeten zijn.

Hij past geen weerstand toe tussen de secundaire en de 100 Ohm weerstand in de kathodeleiding van de eerste trap. Dat zou dan inderdaad een enorme mate van tegenkoppeling geven. Maar ik geloof simpelweg niet dat de versterker zo stabiel kan werken.

Dus ik weet niet waar we aan het einde van de video nu precies naar luisteren. Persoonlijk denk ik dat we voor de gek worden gehouden.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum