Vraagje over een zelfbouw voeding (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 15.07.2022, 11:59 (623 dagen geleden) @ Broertje Jan

Omdat je schrijft zo'n gestabiliseerde voeding (ook) te willen gebruiken voor versterkers met 2 x EL84 en voor radio's waarvan de voeding defect is, is het schema met één EL84 ongeschikt.

Zoals anderen al aangaven, is met wat aanpassingen de maximale uitgangsspanning wel te verhogen maar voor jouw doeleinden zou de voeding ook veel meer stroom moeten kunnen leveren. Zo zal een versterker met 2 x EL84 al snel meer dan 100 mA trekken. Zo'n hoge stroom is met één EL84 als 'pass tube' in een gestabiliseerde voeding niet te bereiken. Dit kan echter worden opgelost door meerdere EL84's parallel te schakelen (met dan een extra weerstand van geringe waarde in elke kathodeleiding om onderlinge verschillen tussen de EL84's glad te strijken) of door één of twee EL34's te gebruiken.

De combinatie van jouw wensen (regelbaar tussen 60 V - 300 V bij 0 tot meer dan 100 mA) is lastig omdat dit meestal alleen kan met omschakelingen voor spanningsbereiken, waardoor de schakeling al een stuk ingewikkelder/lastiger wordt om te bouwen.

Ik vermoed dat jouw voedingstransformator 2 x 248 V met middenaftakking is. Bij dubbelfazige gelijkrichting met bijvoorbeeld een EZ81 (of twee diodes zoals de 1N4001) geeft dat ongeveer 270 V bij 100 mA na de EZ81 (of de twee diodes). Die spanning is natuurlijk te laag voor jouw wensen.

Als je jouw trafo zou aansluiten op een brugcel, waabij je dan de middenaftakking ongebruikt laat, zou de uitgangsspanning ongeveer 1,3 x (248 + 248) = 645 V zijn, wat weer teveel van het goede is. Ook zal de te leveren maximale stroom flink minder dan de helft van de door jouw genoemde 350 mA zijn (als ik me niet vergis maar zo'n 125 mA).

Ik heb door de jaren heen erg veel schema's van gestabiliseerde voedingen verzameld maar weet niet goed wat je te adviseren omdat dat erg zal afhangen van wat je al aan buizen/onderdelen hebt en wat je eventueel bereid zou zijn om aan nieuwe onderdelen uit te geven.

Om toch alvast iets mee te geven een link naar een schema voor een gestabiliseerde voeding regelbaar tussen 250 V en 300 V bij maximaal 150 mA (het NT2 buisje kan je vervangen door een zenerdiode van ca. 60 V die met 0,4 tot 0,5 mA nog goed werkt; de GZ34 kan je vervangen door twee keer twee 1N4007's in serie, met aan elke diode een condensator van 0,01 uF / 1000 V parallel):

A.P.T. 4931 Stabilised Power Unit

Voorts een link naar een artikel met 4 gestabiliseerde voedingen:

Valve (Tube) Regulated Power Supplies - AudioXpress 2008

Ik heb één van die vier schema's met wat kleine aanpassingen (waar onder een PL36 i.p.v. een EL34 en een 0B2 i.p.v. een zener diode) toegepast in mijn hoofdtelefoonversterker. Met de PL36 is een stroom van 100 mA wat te veel maar met een EL34 op die plek is 100 mA mogelijk (zie de betreffende tabel in het artikel). Bijgaand een link naar het schema (met de complete voeding, maar slechts één van de twee kanalen):

Headphones Amp klaar

Overigens is de gestabiliseerde voeding in deze hoofdtelefoonversterker 'overkill' omdat de belasting die de versterker vormt praktisch constant is. Maar ik vond het leuk om het eens zo uit te voeren, en om het beschikbare chassis zo volledig mogelijk te gebruiken (wat voor mij ook een onderdeel van de hobby is).

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum