zekering (Techniek Overig)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 11.06.2022, 23:40 (656 dagen geleden) @ PimDriessen

Hi guys

Voor zover ik het begrijp zijn er twee vragen voor de hoogspanningvoeding:

1: welke primaire zekering gebruik ik voor de hoogspanningsvoeding?

en:

2: moet ik de gelijkgerichte hoogspanning ook nog apart van een zekering voorzien, zo ja, hoe groot en hoe snel?

Het antwoord op de tweede vraag lijkt me voor de hand liggend:
- de max stroom die de HSV moet leveren als er niks stuk is, bedraagt 2 x 5,2 mA (wegens 2 kanalen)
- er is behalve C1 geen capacitieve belasting, dus geen inschakelpiek (daarbij zijn het buizen, die uit hun aard zachtjes aangaan).

Dus als je kan voorkomen dat iemand een blik Cola in je versterker leeggiet lijkt me een secundaire zekering overbodige luxe.

Vraag 1 ligt voor de hand: je trafo kan 20 VA aan, de primaire spanning is 235 V = stroom is 8,3 mA. Waarde zekering (2 x 8,3) 16,6 mA traag. Die bestaan niet, de kleinste is 32 mA dus doe dan die maar.

De keuze om één hoogspanningsvoeding in te zetten voor beide kanalen, maar de gloeispanning afzonderlijk te verzorgen, wekt verbazing. Temeer daar je van een trafo sec 8 VAC 2,5 A riant 2 x 300 mA tegen 6,3 VDC kan maken en zo een hele schakeling rond nog een LM317 kan uitsparen. In geld niet zoveel, maar een reductie van de kans op ellende van 50%.
Maar goed, of je nu één of twee gloeispanningsvoedingen gebruikt, als je je zorgen maakt over inschakelpieken, bedenk dan dat een gloeidraad een positieve temperatuurcoëfficient heeft: hoe lager de temperatuur van de gloeidraad, hoe hoger de stroom. Als je een NTC-weerstand in serie zet met de te voeden gloeidraden, kan je dat mooi compenseren. Het geheel kan je dan zodra een evenwicht is bereikt op exact 6,3 VDC afregelen volgens het LM317-datasheet.

Leuk project!, Ben benieuwd hoe het verder gaat.

vrgr, EJ

PS: Moet in de hoogspanningsvoeding geen tegengerichte diode tussen emitter en collector van T1 staan, om deze te beschermen bij uitschakelen van het apparaat?

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum