B5X72A met een ECH83 ipv ECH81 (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 24.05.2022, 12:24 (675 dagen geleden) @ Robert Gribnau
Bewerkt door Maarten Bakker, 24.05.2022, 12:33

Deze verschillen in capaciteit en maximale spanningen wijzen er op dat het heptode deel van de aanvankelijke ECH83 toch iets anders was geconstrueerd dan het heptode deel van de ECH81. Blijkbaar vond Philips het niet nodig om de datasheet voor de ECH83 aan te passen toen werd overgestapt op het selecteren van ECH81's om als ECH83 te dienen.

Constructieverschillen moeten samenhangen met een codenummerverandering. Als het nummer op de zijkant met NJ begint of er nooit een nummer op de zijkant heeft gestaan en op de bodem staat een volledige tweedelige code die met NJ begint, zou de buis oorspronkelijk als ECH83 geconstrueerd kunnen zijn. Als er op de zijkant een code staat die met YD begint of er staat enige andere code voor ECH81 op dan zal de buis aan de specificaties voor de ECH81 voldoen. Ik probeer dat nog verder in kaart te brengen. Helaas hebben eerdere onderzoekers zoals op rmorg kennelijk nog nooit op de bodem van de buis gekeken dus ik mis ook informatie over het selectieproces van de buizen die zij op diverse manieren onderzocht hebben.

Ook ben ik benieuwd of NJ echt de enige lettercombinatie is die exclusief aan het typenummer ECH83 toegewezen was.

Let wel dat je uit bovenstaande dan zou kunnen opmaken welke ECH83's in elk geval geschikt zijn om als ECH81 te gebruiken. Het kan dat het verschil al eerder alleen nog maar administratief was, bijvoorbeeld vanaf een bepaalde revisie van de NJ stempeling, maar daar is lastiger achter te komen. Hoewel een capaciteitsmeting misschien uitkomst kan bieden. Misschien, want minder dan 0,012pF is óók minder dan 0,006pF dus als je minder dan 0,006pF meet (dat is nog een hele onderneming opzich vrees ik), kun je er geen conclusies aan verbinden.

Nog als nagekomen opmerking bij mijn vorige bericht: bij een type dat er niet op gebouwd is (dus een ouder type dat zich aan de data houdt die jij toont) zou het op een hogere spanning bedrijven, tot kortsluiting of andere defecten kunnen leiden.

Ik ben dus wel benieuwd of de buis inderdaad defect is en welke codes erop staan (of als er geen codes op staan, welk merk het is).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum