Zoek achterwand en UG trafo Philips BX376A Indische Kompasje (Gezocht)

door Peter1952 @, 23.05.2022, 10:18 (703 dagen geleden) @ ejrietbergen

Inderdaad zijn de toestellen waarvan het typenummer met “U” eindigt geschikt voor wissel- en gelijkstroomnetten, als het typenummer eindigt op “A” dan is het alleen voor wisselspanning. Er zijn wel meer toestellen van Philips met U-buizen die een voedingstrafo hebben en zelfs netgescheiden zijn. Misschien waren de U-buizen uit de 40 serie er eerder dan de E-buizen en heeft men daarom gekozen voor U-buizen.
Je komt wel meer vreemde combinaties tegen zoals buizen uit de 21 serie gecombineerd met buizen uit de 40 serie.

Wat de uitgangstrafo betreft: De eindbuis is een UL41, die heeft een aanpassingsimpedantie van 3 kOhm, de EBL21 zoals bijvoorbeeld in de BX370/373/380 is gebruikt, heeft een aanpassing van 7 kOhm, je krijgt dus een misaanpassing.
Ook met een uitgangstrafo uit een batterij toestel krijg je misaanpassing, de aanpassing van batterijbuizen ligt tussen 10 en 15 kOhm en misschien nog hoger, bovendien trekken batterijbuizen veel minder anodestroom dan eindbuizen voor netspanning. Het is dan de vraag of die trafo daar geschikt voor is.
Je kunt beter kiezen voor een trafo uit een BX370/373/380U, die hebben ook een UL41 als eindbuis.
In feite is elke trafo bruikbaar uit een U-toestel met UBL21 of UL41, die een schermrooster aftakking heeft.
Er vindt geen tegenkoppeling plaats vanuit de secundaire, je zult daar dus geen problemen mee krijgen.

Dat de uitgangstrafo’s daar vaak defect raken komt door de hoge luchtvochtigheid in Indie, er vindt een chemische reactie plaats door de hoge spanning tussen primaire en secundaire, vandaar ook dat de trafo ingeblikt is. Maar dat helpt kennelijk onvoldoende.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum