Afregelen Indische 'Zingende Plank' BX165U (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 13.05.2022, 22:25 (11 dagen geleden) @ Harm Piek

Er komt meer bij kijken dan alleen afregeling om die radio veilig en quasi onbeheerd daar te laten spelen. Dat vereist een volledige revisie. Is dat al gedaan?

Wees je er van bewust dat in een modern gebouw, zeker in een bedrijfspand, zéér weinig te horen zal zijn, vanwege alle elektronische apparatuur, LED verlichting, schakelvoedingen enzovoorts.
Je zult een buitenantenne moeten aansluiten op een coaxkabel (via de juiste aanpassingstrafo), en de coax vervolgens weer via een balun op de radio.
Het personeel zal ook moeten weten hoe de radio af te stemmen. Op de kortegolf is dat niet zo vanzelfsprekend, je draait zó ergens voorbij, en als je een specifieke zender wil zul je ook moeten weten hoe je die vindt op een schaal die ingedeeld is in meters.

Ik zou dat idee vergeten. Koppel de speaker af, sluit er een kleine versterkermodule op aan met een mp3 of bluetoothmodule voor de muziek.
Beschrijvende tekst in kleine lettertjes er bij 'deze radio is nog functioneel, maar vanwege de slechte ontvangst in dit gebouw wordt er een eerder gemaakte opname door de speakear afgespeeld'.

Krijg je de radio weer terug, dan zet je de speakerdraden weer terug en kan je weer naar de kortegolf luisteren. Daar zitten best nog wel wat stations op, maar je moet wel een paar meter draad buitenshuis spannen om wat meer te horen dan alleen die paar zware chinese en reli stations.
De ontvangst hangt ook nog af van het moment op de dag. De banden onder de 40m zijn voor 's avonds en 's nachts, daarboven alleen voor overdag.
En hoe hoger de frequentie (korter de golflengte) hoe kritischer de toestand van de ionosfeer is. Boven de 15MHz hoor je bijvoorbeeld niet altijd wat.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum