Datasheet Tesla ECC83 (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.05.2022, 09:39 (11 dagen geleden) @ Robert Gribnau

De ECC40 is een prima buis voor audio. Philips (en andere merken) hebben de ECC40 dan ook in veel versterkers toegepast. Een nadeel van de ECC40 is de 600 mA gloeistroom (tegen 300 mA voor de ECC83) maar daar dienst een beetje hobbyist niet voor terug.

Een paar jaar geleden heb ik een hybride radio gemaakt van oude radio-onderdelen en een oude kast. De LF-versterker is een ECC40 plus EL41. Mijn radio had twee voorversterktrappen nodig omdat de tuner een IC-tje TA7642 is en dit geeft een zeer lage AF-spanning af. De volumeregelaar zit na de eerste versterktrap, en daar kun je ook een externe audiobron aansluiten zoals een MP3-speler of een DAB+ radio. Omdat de tuner een eenkrings rechtuitontvanger is, was het nog redelijk makkelijk er een leuke gimmick in te bouwen: vier voorkeuzestanden op de Middengolf.

Het geluid van dit apparaat is werkelijk heel prettig om te horen! Ik heb het bouwsel een paar jaar gebruikt om naar AM-zenders te luisteren (Radio5, Paradijs). Later de DAB+ erop aangesloten en ook dit geeft een prachtig geluid. Ik kan eigenlijk niet echt beoordelen of de keuze voor ECC40 (die had ik toevallig liggen en mijn donor had rimlock-voeten) daarvoor nou zo heel belangrijk was. De klank van zo'n toestel wordt toch ook heel sterk door de kast en luidspreker bepaald. In ieder geval, ondanks het IC-tje in de tuner geeft dit (op bv. Radio Paradijs) een onvervalste buizensound!

Van die hoge gloeistroom wist ik niet af. De voedingstrafo komt uit een BX5 toestel, die was goed voor de EL41 plus vier andere buizen en schaallampjes. Hij zal die ECC40 ook wel trekken!

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum