neon indikatielamp (Gezocht)

door Leo van Vreeswijk ⌂ @, utrecht, 27.03.2022, 22:28 (780 dagen geleden) @ Okazzsam
Bewerkt door Leo van Vreeswijk, 27.03.2022, 23:27

Opgelet!
Dit is niet het type 4662. Die is namelijk uitgevoerd met 4 pootjes. (3 in gebruik)
Het model op de foto is iets ouder en heeft een bajonet aansluiting type RR145/S.
Is wat lastiger te verkrijgen.
Ze zitten bijv. in Erres radio's van rond '35. Later is de 4662 gebruikt.
Kijk eerst eens op de beurs alvorens je op het web een poot uitgedraaid wordt. Je komt ze af en toe nog wel tegen is mijn ervaring.

Overigens denk ik eigenlijk helemaal niet dat je een nieuwe nodig hebt. Het ding licht nog uitstekend op en heeft nog geen spoor van de zwart/zilveren neerslag die zich in de loop van de jaren hecht aan de binnenzijde van het glas. Ze gaan trouwens ook een eeuwigheid mee!
Het klopt dat de buis bij inschakelen fel oplicht om daarna terug te zakken naar een klein puntje wat vastgehouden wordt door de ontsteek-spanning (ik dacht 190 volt). Op deze manier kan bij het zoeken naar zenders de uitslag snel plaatsvinden. Pas bij een zender van voldoende sterkte moet hij gaan oplichten.
Bij de meeste toestellen zit er achterop het chassis een instelpotmeter om de uitslag te kunnen regelen. Kijk dat eerst eens na.

[image]

[image][image]

Op de foto zijn een aantal uitvoeringen te zien. Sommigen zijn geheel zwart met een opengelaten lichtspleet of met streepverdeling, soms helemaal open en ook de lengte kan verschillen.


groet: leo

--
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum