LF trafo Marconiphone 282 gezocht (Gezocht)

door ejrietbergen ⌂ @, Schiermonnikoog, 11.03.2022, 09:43 (779 dagen geleden) @ Geri

Hoi Geri

C6 is natuurlijk maar heel klein (500 pF) t.o.v. C5 (100 nF), in serie leveren ze een gecombineerde capaciteit van 498 pF. Lage frequenties worden dus behoorlijk afgeknepen voor ze naar het stuurrooster van V3 gaan. Daardoor heeft de radio zo’n “duidelijke voorkeur voor hoog”.

Omdat C6 bij de LF-aanpassingstrafo is ingebouwd en je die niet wilt openen is de enige mogelijkheid om de radio nu al goed te laten spelen het uit het zicht inbouwen van een vervangende LF-trafo.

Om de wikkelverhouding L12/L13 te bepalen kan je de trafo uitfluiten met 1.000 Hz over de aansluitingen van beide spoelen en de wisselspanning op de aansluiting van C6 meten.
Dan kan je een trafo zoeken met de juiste wikkelverhouding, en een vergelijkbare gelijkstroomweerstand omdat de negatieve roosterspanning ook over L12/L13 loopt. Lager mag ook, dan zet je nog een extra weerstand tussen L13 en het stuurrooster van V3.

Dan nog “even” rekenen aan de vervanging voor C6//L11. Kennelijk heeft het fluitje dat uitgefilterd moet worden een heel specifieke frequentie: C6//L11 is een bandsperfilter.
Als je de nieuwe aanpassingstrafo aansluit zonder C6/L11 moet je het fluitje kunnen horen, c.q. meten. Daarmee en met de waarde voor C6 kan je de juiste waarde voor L11 bepalen.

En dan maar wachten tot er eens een keer een origineel exemplaar ergens van een plank rolt.

Succes! vrgr, EJ

--
Dingen moeilijk maken is makkelijk, dingen makkelijk maken is daarentegen moeilijk.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum