Oude oscilloscoop Hitachi V209 1987 (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 13.02.2022, 09:56 (793 dagen geleden) @ Pjotter

Wellicht heb je je al afgevraagd wat de functie is van de schakelaar AC/OFF/DC.
Zal ik uitleggen.
Stel dat de de voedingsspanning in een radio wil meten. Belangrijk is dan de hoogte van de spanning en de rimpel die daar op zit. Dat laatste zegt mogelijk iets over de toestand van de elco's.
De voedingsspanning ligt vaak rond de 250 volt en een rimpel van een halve volt is vrij normaal.

Om de hoogte van de spanning te meten sluit je de probe aan, de scope op DC en oeps, het lijntje verschuift naar boven helemaal buiten beeld. Met de stappenschakelaar ga je dan naar bijv 50V/div als je probe 1:1 is en naar 5V/div als die 10:1 is. Het lijntje is weer in beeld. Haal de probe even van het meetpunt af en het lijntje zakt. Zet het ergens onder in beeld op een rasterlijntje van de rasterverdeling. Als je nu de probe weer aansluit, moet als alles goed is, het lijntje vijf divisies stijgen, nl 5 div van 5 volt = 25 volt, maal 10x de verzwakking van de probe = 250 Volt. Mooi toch?
En de rimpel? Die valt in het niet, net als je een batterijtje van 1,5 volt wil meten met de universeelmeter in de stand 300 Volt!.
De rimpel is meestal maar een paar tienden Volt. Met de stappenschakelaar kom je er niet want dan raakt het lijntje op de scope buiten beeld en de vertikale shift haalt het al helemaal niet. OP een Voltmeter heb je een AC stand, maar op een scope ook. Als je de schakelaar AC/OFF/DC op AC zet, is de scope aangesloten via een condensator. De gelijkspanning wordt nu niet doorgelaten, maar de rimpel, wat een wisselspanning is wel. Het lijntje staat nu weer mooi in beeld. Nu kun je met de stappenschakelaar naar een gevoelige stand gaan, bijv 10 mv/div en kun je aan het aantal divisies bepalen hoe groot de rimpel is. Met een 10:1 probe en een rimpel van 0,25 Volt (250mV) zie je dus een wisselspanning (is geen mooie sinus, maar een soort zaagtandje) van 2,5 divisies hoog.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum