Oude oscilloscoop Hitachi V209 1987 (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 12.02.2022, 16:02 (797 dagen geleden) @ Pjotter
Bewerkt door soundman2, 12.02.2022, 16:42

De probe staat op x10, dat is de verzwakking, m.a.w. op de ingang van de scope staat nu 0,5V : 10 = 0,05 volt , 50mV dus. Je meetinstrument heeft dan een ingangsweerstand van 10M Ohm en daarmee kun je ook in zeer hoogohmige circuits meten. Ik heb Probes 10x en 1x , maar vrijwel altijd gebruik ik 10x. Voor erg hoge frequenties gebruik ik soms de 1x probe.
Als ik het goed zie staat de verzwakkerschakelaar op 10mV per divisie. Het signaal op de scope had normaal dus vijf divisies groot moeten zijn. Evenwel denk ik dat de variabele regelaar op de stappenschakelaar niet op CAL staat (rechtsom in de richting van de pijl). Dat kan wel eens handig zijn als je signalen wil vergelijken, zodat je die op een aantal hele hokjes wil laten vallen, maar om te meten moet die op CAL staan. De knop iets meer naar rechts moet op de standaardinstelling (ingedrukt) staan. Je kunt er weliswaar de gevoeligheid van de scope mee vergroten, maar de bandbreedte neemt dan meestal af, zodat hogere frequenties niet meer correct worden gemeten.
Veel probes van 10x hebben nog een instelschroefje aan boord, daarmee kun je er voor zorgen dat de probe ferquentie gecorrigeerd is. Dat gaat op de blokgolf en de scope in de DC stand. Het schroefje wordt dan zo ingesteld, dat het horizontale deel van de blokgolf niet schuin naar voor of naar achter helt, maar mooi horizontaal loopt.
Hier lijkt het schroefje goed ingesteld te zijn.
[image]
Ik zie dat je trace rotation nu goed hebt staan. Trace rotation is iets anders als het verloop van de blokgolf.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum