Oud elektrisch component; wie weet wat dit is? (Techniek Overig)

door Hans E. @, 29.01.2022, 11:41 (789 dagen geleden) @ kris

Beste Kris,

Veel dank voor je reactie!

Ik ben echter nu weer in twijfel … Zijn de spoelen in serie geschakeld volgens jou? Hoe zou het schema er dan uit zien?

Vwb je vraag over het verbruik van de rekenmachine; Het is een (oude) “Hamann Model T” uit begin 50tiger jaren van de vorige eeuw. In die tijd bestonden er nog geen digitale rekenmachines. Slecht mechanische. En “top of the line” was toen de “elektromechanische-rekenmachine.” Een uiterst vernuftig apparaat, waarbij de vele tandwielen en radertjes door een elektromotor werden aangedreven. Dit ipv door een draaihendel met de hand, die afhankelijk van de berekening, met de klok mee of tegen de klok in moest worden gedraaid om te vermenigvuldigen of/en te delen. De elektromotor en nog complexer radar mechaniek maakte toen “automatisch” vermenigvuldigen en delen mogelijk!

Dat lijkt nu niets bijzonders meer. Maar destijds was dat een hele vooruitgang! Uiteindelijk zijn door dit soort apparaten de benodigde berekeningen voor de maanlanding uitgevoerd.

Terugkomend op het verbruik van de rekenmachine, er zit geen bijzonder sterke elektromotor in. Vele malen zwakker dan die van een stofzuiger, boor of eierklutser. Immers, het vergt geen grote inspanning om de vaak ook nog als backup aanwezige hendel handmatig rond te draaien.

Hopelijk heb je nu een afdoende impressie van het bescheiden vermogen dat dit soort apparaten gebruikten. Maar uiteraard veel meer dan de huidige rekenmachientjes, die al op een paar zonnecellen draaien.

Mvg,


Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum