Oud elektrisch component; wie weet wat dit is? (Techniek Overig)

door Hans E. @, 27.01.2022, 19:14 (814 dagen geleden) @ Ger Fust

Beste Ger, Ben en Maarten,

Allereerst nogmaals veel dank voor jullie waardevolle inzichten en hulp.

Vandaag ontving ik een “ontstoor-condensator,” die had ik besteld toen het nog leek dat het defecte component uit de oude electro-mechanische rekenmachine zo’n “ontstoor-condensator” was.

Zie foto hieronder:

[image]

De specifieke waarden had ik zo dicht mogelijk bij die van het defecte component gekozen (0,22uF). Ook heeft deze ontstoor-condensator 5 “polen”/“aansluitingen”, net als het stukje te vervangen electronica.

Gezien het feit dat ik echt een absolute leek ben op electronisch gebied, durf ik niet zomaar te experimenteren met deze mogelijke vervanging.

Allereerst omdat jullie laatste inzichten juist lijken te concluderen dat het oude component GEEN (!) (gewone) ontstoor-condensator is, maar een mysterieuze combinatie van spoelen, een weerstand en een gewone condensator. Dit (mede?) vanwege het feit waarop e.e.a. aangesloten is. En het feit dat het defecte component de motor liet draaien, terwijl de “schakelaar” open was.

Ten tweede omdat Ben, als ik me niet vergis, op een foto heeft aangegeven hoe het defecte component door gebruik van een nieuwe condensator en weerstand (hopelijk) weer gangbaar gemaakt kan worden.

Toch vroeg ik me af of een “experiment” met de vandaag ontvangen nieuwe ontstoor-condensator “kwaad” kan? Vooropgesteld dat iemand mij kan helpen met de vraag hoe de vijf “polen” aangesloten zouden moeten worden.

Graag doe ik nogmaals een beroep op jullie kennis en ervaring.

Bijvoorbaat dank, en

Met vriendelijke groeten,

Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum