Oud elektrisch component; wie weet wat dit is? (Techniek Overig)

door Hans E. @, 25.01.2022, 12:13 (793 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Beste Maarten,

Nogmaals veel dank voor je goede hulp!
Voor alle zekerheid vraag ik als leek op dit gebied dan toch nog even het volgende:
“Zou dit oude elektrische component, waar alle zekerheid experts van zeggen dat het een ontstoor-condensator is, ook nog op een andere manier worden aangesloten; kan het wellicht toch nog iets anders zijn dan een ontstoor-condensator?”
Ik zal even de achtergrond van de gebeurtenissen vermelden:
Nadat de uit +/- 1951 stammende electro-mechanische Haman T rekenmachine (mechanisch) weer gangbaar was gemaakt, werkte hij initieel zoals het hoort. Echter na verloop van korte tijd begon deze oude rekenmachine sterk te “brommen,” “stinken” en de motor bleef doordraaien, ook als het “relais” (of iets dergelijks) “open” stond (dus dan zou de motor niet moeten draaien).
De “ontstoor-condensator” (?) werd steeds heter, lekte een soort zwarte kaarsvetachtige substantie en begaf het helemaal.
Het kapotte component zit tussen de stekker en de oude (met koolstof-borstel werkende) elektromotor.
Enfin, derhalve ben ik opzoek naar een vervangend onderdeel. Helaas ben ik maar een goedwillende knutselaar die zijn verzameling mechanische rekenmachines graag bekroond ziet met een originele werkende Hamann Model T. Deze oude machines kosten vroeger een godsvermogen; de prijs van een auto destijds. Ze werden gebruikt op administraties en door wetenschappers. Het engelse woord: “number crunching” is er van afgeleid. Getallen worden letterlijk met zo’n oude rekenmachine “gekraakt.” Tenminste, dat geluid hoor je.

Wederom, mocht het bovenstaande leiden tot andere/nieuwe inzichten, dan hoor ik het graag. Oneindig veel dank ben ik je nu al verschuldigd!

Mvg,

Hans


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum