Antenne aanpassing 75 -> 300 ohm (Gezocht)

door kris @, Gent België, 04.01.2022, 11:00 (837 dagen geleden) @ Gert Wouters

Goed, ik heb ooit gelezen dat die Schipper naast Mathilde live gespeeld en gefilmd werd. Het was nooit de bedoeling om dit te bewaren. Toch stond er een camera op een televisiescherm gericht en die opnames zijn bewaard. Net die beelden staan op die DVD's. Geen geflikker niks.
Met 8mm geschoten, of hoe deed men in die tijd zoiets?


de enige complete aflevering van Schipper naast Mathilde is op film geschoten, omdat dit een opname met buitenopnames betrof.

de fragmenten van bewaarde binnenopnames zijn idd door vastliggen op film van de livebeelden (de VRT had nog geen ampex VTR, DR had de eerste in Europa..).
Vastleggen op film is duur, van vele programma's van voor 1964 zijn er enkel fragmenten, op enkele uitzonderingen na: sommige nieuwjaar shows, een aflevering van één tegen allen..)
Nieuwsreportages (buiten de studio dus) waren altijd op film, dus die zijn er nog genoeg.

uiteraard is dat niet zomaar een camera voor een beeldscherm, maar wordt die gesynchroniseerd en met aangepaste vlinder of technieken als flying spot. Hierdoor kan 50i vastgelegd worden als 25P zonder geflikker.

Toe de VTR zijn intrede deed werd opnemen makkelijker en voordeliger. alhoewel beeldband ook niet goedkoop was. Zo zijn kwasi alle afleveringen van Ja zuster Nee zuster verloren gegaan omdat de banden achteraf voor wat anders gebruikt zijn... Onlangs is er nog een fragment teruggevonden, bij de VRT en via de kinescoop op film geschoten :-). Zit nu bij beeld en geluid in Hilversum :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum