Stereodecoders afregelen (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 19.12.2021, 07:35 (853 dagen geleden) @ soundman2

Je kunt de afregelvoorschriften van diverse toestellen en decoders vinden in de schematheek van de NVHR. Een stereo-encoder sluit je aan op de antenne-ingang van het toestel.

Kan ook op de ingang van de decoder!

Verwacht geen wonderen van dit soort matrix-decoders, de kanaalscheiding is matig en over de fasegelijkheid van beide kanalen moeten we het maar helemaal niet hebben.


Ik heb pas nog een aantal matrixdecoders afgeregeld (B&O) en de kanaalscheiding was ruim 30dB. Ik weet dat er veel betere decoders zijn, maar met 30dB is het stereobeeld helemaal niet onaardig.

Succes met het klusje!

Ik krijg het idee dat je nooit een decoder hebt gerepareerd of afgeregeld en dat je het eveneens aan de juiste middelen ontbreekt.


Als je het signaal direct op de decoder zet, kun je niet compenseren voor de afval van het middenfrequentfilter. Als het mogelijk is om de amplitude van het L - R-signaal bij te regelen, kun je dan ook beter het signaal door het hele signaalpad laten lopen . Als dat toch niet mogelijk is, maakt het niet uit.


Ik heb overigens ook nog nooit een stereodecoder afgeregeld, ik heb er alleen eentje herontworpen, een moderne stereodecoder op een chip waarvan er enkele miljoenen gemaakt zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum