Loewe Opta F3445 Boosterspanningproblemen (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 12.12.2021, 17:43 (837 dagen geleden)

In de zomer kreeg ik van een goeie ziel hier al eens een schema toegezonden van dit apparaat. Er nadien eens kort mee bezig geweest, maar wegens tijdsgebrek heb ik de boel weer aan de kant moeten zetten. Wintertijd is opnieuw hobbytijd, dus ga ik proberen er tussendoor weer wat tijd voor te maken.

Toestel had een erg smal donker beeld in het begin. Leek dus op een veel te lage boosterspanning
Ik probeer betreffende stukken uit het schema te uploaden, zodat jullie mee kunnen volgen.

Weerstand R2250 van 4,7Mohm en 1/2Watt lag aanvankelijk onderbroken. De eerste beste dikke metaalfilm weerstand van 4,7M in de plek gestoken. Je hoorde meteen de hoogspanning vele malen beter werken. Het beeld is links nog ietsje te smal, maar niet noemenswaardig.
Geregeld is een tikkend geluid in de hoogspanning te horen, waarmee tegelijk het beeld een fractie van een seconde een verticale lijn geeft. Op zeker moment een wolkje rook, tv uitgezet.
Ik ga terug die weerstand meten en diens waarde is gestegen naar 5M (had voordien 100% zeker precies 4,7M op de weerstand).

Toegegeven was ik een beetje bevreesd om spanningen te gaan meten als die tv zo raar deed (ben weer als de dood om een kapotte lijntrafo te hebben; lijkt veel te goed op een Philips trafo).

Booster C vervangen veranderde niks aan de zaak.

Ik nam een andere weerstand (iets dikker) en verving tegelijk de PY500A. Op die manier een minuutje kunnen laten spelen voor dat tikken en heen en weer springen naar verticale lijn weer terug kwam.
Het beeld was op zich goed maar erg donker (met regenerator kwam ik te weten dat het donkere beeld kwam door een volledig uitgeputte beeldbuis A67-100X).

Verbinding naar horizontaal afbuigspoel is ok.

Loewe's ziek kindje uit die tijd, potentiometers, ook even bekeken door de UBoost potentiometer te vervangen. Gelijk probleem.

Ik weet effe niet goed hoe hier aan te beginnen. Kan er me iemand eens tips geven? Het lijkt erop dat die R2250 terug wil sneuvelen. De vraag is dus: waarom gaat die kapot?

tnx!
Gert

[image]
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum