EL84 in Triode schakelen. (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 12.12.2021, 09:45 (863 dagen geleden) @ PimDriessen

De 75 V op pin 3 zit wel goed omdat het maximale voltage tussen kathode en gloeidraad 90 V is voor de ECC81. Het ontwerp van Hellings is ook beproefd dus mijn vraag was vooral voor de zekerheid (en mogelijk zelfs overbodig). Eventuele lekkage tussen kathode en gloeidraad zou je waarschijnlijk ook wel horen (ritselende geluiden).

Ik ben zelf wat verbaasd over de gemeenschappelijke kathodeweerstand van maar 150 Ohm voor triode schakeling zoals staat vermeld in het boek "Hi-Fi Versterker Schakelingen" van Rodenhuis (waar Piet op wees). Die 150 Ohm staat echter ook in de Engelse versie van dat boek, en in het boek "Circuits for Audio Amplifiers" van Mullard. Ik kom de 150 Ohm ook tegen op de laatste bladzijde van dit document over de EL84 van La Radiotechnique uit 1953 (onderdeel van het Philips concern) dus die 150 Ohm gemeenschappelijk zal dus wel kloppen/kunnen.

EL84 La Radiotechnique 1953

Waar ik echter vraagtekens bij heb, is of de 1 % vervorming bij 5 Watt zoals vermeld in de boeken van Philips en Mullard wel klopt. De grafiek in het document van La Radiotechnique laat iets van 2,75 % bij 5 Watt zien (en 5 % bij 7 Watt). Maar Raa is daar maar 7K. Mogelijk dat daar de verklaring voor de verschillen ligt?

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum