EL84 in Triode schakelen. (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 11.12.2021, 08:39 (867 dagen geleden) @ PimDriessen

Een blik op de Va/Ia karakteristieken voor de EL84 als triode op de laatste bladzijde van de datasheet waar Marcel al naar linkte, maakt dit inzichtelijk.

EL84 Mullard

Aan de linkerkant van de curve voor Vg1 = 0 V is een relatief groot gebied 'leeg' (of zoals Nico schreef: De knie die je bij pentode schakeling ziet, is weg). In die 'lege ruimte' kun je met de belastingslijn niet komen (althans niet zonder in roosterstroom te lopen). Om de belastingslijn vanuit de rustinstelling met Vb = 300 V nog enigszins schuin omhoog naar links te kunnen laten lopen zonder voorbij Vg1 = 0 V te gaan, moet de ruststroom laag worden gekozen.

Raa van jouw Unitran 9U13 is met 9K wel geschikt voor triode schakeling. De belastingslijn loopt met 9K net wat minder steil naar linksboven dan met de 10K uit de datasheet dus het uitgangsvermogen zal een fractie lager zijn dan met 10K. Maar zoals Marcel al aangaf, moet de waarde van de kathode weerstanden wel flink omhoog (van 270 Ohm naar 560 Ohm).

Wat je met triode schakeling zou winnen, is onduidelijk. De totale harmonische vervorming in ultra lineaire schakeling is maar 0,7 % bij 11 Watt en lager bij lagere uitgangsvermogens (zie pagina C15 van de datasheet). De totale harmonische vervorming in triode schakeling is 2,5 % bij 5,2 Watt (zie pagina C17 van de datasheet). Dus zowel qua uitgangsvermogen als qua totale harmonische vervorming zou je er op achteruit gaan.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum