zelfbouw raamantenne VLF 17,2 KHz (Techniek Radio/TV)

door Hugo Sneyers ⌂ @, Tongeren Belgie, 08.12.2021, 19:59 (841 dagen geleden) @ gerard

Hallo Gerard, bedankt dat je me een expert noemt maar dat ben ik zeker niet, ik ben eerder een experimenteerder. Ingewikkelde formules laat ik ook aan mij voorbij gaan, ik doe het eerder vanuit mijn buikgevoel.
Wat de raamantenne voor Sander betreft, ik zou gaan voor een zo groot mogelijk raam, wikkel hier zoveel mogelijk draad op, hang een condensator van 1000 pF parallel aan de spoel en kijk dan op welke frequentie de antenne in resonantie is. Dat kan eenvoudig door de antenne met parallel geschakelde condensator via een weerstandje van pakweg 10 K aan te sluiten op de uitgang van een LF-generator. Hang een scoop parallel over het weerstandje en kijk waar je een dip ziet tijdens het veranderen van de frequentie van de LF-generator. Zodra je het punt van resonantie nadert zal de spanning over de weerstand afnemen.
Is de resonantiefrequentie te hoog wikkel je wat meer draad op het raam of neem je een grotere condensator. De vaste condensator vervang je dan door een afstemcondensator van ongeveer dezelfde waarde zodat je wat speling hebt in de afstemming van de resonantiefrequentie. Om de raamantenne aan te passen via coax aan de ontvanger zou ik een aftakking maken op de raamantenne vanaf bv 5 a 10 windingen vanaf de koude kant indien je 100 windingen er op hebt liggen. Heb je minder windingen op de raamantenne dan wordt de aftakking ook lager genomen. Let op: dit is ook maar op mijn buikgevoel dat ik dit schrijf. Experimenteren blijft de boodschap in dit geval.
De raamantenne die ik momenteel gebruik heeft 124 windingen en een draadlengte van 530 meter.

Groeten ... Hugo Sneyers


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum