Condensator lektester en formeren (Techniek Overig)

door Evert Liewes @, Diemen, 29.09.2021, 21:54 (934 dagen geleden)

Ik heb recentelijk een apparaat gebouwd voor het formateren van elektrolytische condensatoren en het testen op lekken van allerlei condensatoren. Het apparaat is opgebouwd uit een hoogspanningsvoeding met een mosfet, stroombegrenzingsweerstanden en een microampere-meter.
Het is eigenlijk een combinatie van verschillende schema's die op internet zijn te vinden.

De hoogspanningsvoeding kan max 350 Volt met 100 mA leveren. De microampere-meter kan in stappen meten van bereiken van 1 microampere tot 100 mA. Op de 1 microampere schaal kunnen lekstromen van 0.05 - 0.1 microampere worden afgelezen. De wijzer staat op deze schaal echter nooit geheel stil, maar geeft genoeg indicatie van de lekstroom. Hiermee is een goede schifting te maken van koppelcondenstoren. Ik heb alvast geleerd dat het niet de moeite loont om dure vintage koppelcondensatoren te gebruiken in versterkers. En verder dat van een oude Heathkit oscilloscoop, die ik onderhanden had, werkelijk ALLE koppelcondensatoren lek bleken te zijn.

Bij het formateren van elektrolytische condensatoren worden de stroombegrenzingsweerstanden gebruikt. Dit om te voorkomen dat de condensator ineens teveel stroom trekt en oververhit. Daarom zijn de lage waardes van deze weerstanden uitgevoerd in voldoende wattage.

Het apparaat kan ook als hoogspanningsvoeding gebruikt worden. In de huidige opzet kan dat alleen zonder dat er gebruik gemaakt wordt van de amperemeter, omdat die aan een kant aan de aarde zit.

De hoogspanning wordt gemeten met een omschakelbare FET voltmeter. Hierdoor kan van de schaal 100 en 500 volt worden afgelezen. Nadeel van een voltmeter schakeling met een enkele FET is dat hij steeds op nul moet worden gezet met een potmetertje. Bijgevoegd wat foto's het apparaat en de schema's voor de belangstellenden.

Ik heb in mijn apparaat meer stroombegrenzingsweerstanden aangebracht, maar dat bleek in de praktijk niet nodig en die zijn dus ook niet in het schema opgenomen.

Ook is een een knipperschakeling voor een rode led op het frontpaneel, tussen de meetpunten voor de condensatoren, die waarschuwt dat er spanning op de meetklemmen staat. Dit kan natuurlijk ook met een knipper-led.

De testschakelaar is zo uitgevoerd dat als de test wordt uitgezet, de condensator direct ontladen wordt via een 33K weerstand. Voor je eigen veiligheid.

Het formateren van elektrolytische condensatoren moet bij voorkeur in een gesloten plastic bakje plaats vinden. Voor het geval ze te warm worden en openbarsten. Op zich is de kans hierop klein bij gebruik van de stroombegrenzingsweerstanden en een max laadstroom van minder dan 10 mA. Alle elektrolytische condensatoren die een tijdje niet gebruikt zijn kunnen het beste geformatteerd worden. Ik heb al verschillende elektrolytische condensatoren gevonden die zo lek zijn als een mandje. Zonder stroombegrenzing neemt de stroomopname bij deze lekke condensatoren steeds verder toe en kunnen ze erg warm worden.

[image]


[image]


[image]


[image]


[image]


[image]


[image]


[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum