Telefunken Jubilate 1651 Ke, advies gevraagd (Techniek Radio/TV)

door Jelle @, 26.09.2021, 18:02 (943 dagen geleden)

Beste mensen.

Al weer een hele tijd geleden dat ik actief op dit forum was.

Ben momenteel met een klein buizenradio toestel van Telefunken, de jubilate 1651 Ke, aan het opknappen.
De radio is van mijn moeder geweest, en weet nog dat hij jaren geleden op zolder is weggezet met weinig ontvangst, en een zeer sterke 50 hz brom over de speaker. Wil hem graag weer werkende maken als soort van eerbetoon, nu ze er niet meer is... De planning is om de hsp afvlak elco's na de enkelzijdige gelijkrichting te vervangen, en alle overige elco's die in het toestel zitten. Als ik het schema bekijk zie ik na de gelijkricht diode een c met een waarde van 63 uf, een c van 50 uf, en een c van 16 uf. Dit allemaal tezamen is 1 beker elco. Natuurlijk niet meer te verkrijgen, dus het gaan losse c's worden. Mijn vraag is, in hoeverre mag ik met de waarden gaan afwijken van de c's? Voor de 63 uf heb ik geen vervanger, wel een 100 uf, de 50 uf heb ik 47 uf voor liggen, en de 16 uf moet ik nog wel hebben liggen. De 2 uf bij het detectie deel van de eabc 80 buis, zal waarschijnlijk besteld moeten worden, en de 100 uf parallel over de cathode weerstand van de el84 heb ik waarschijnlijk ook nog wel.

Ik zie een paar vreemde condensatoren zitten op het chassis, met een metalen afscherming huls. Deze zitten in het audio gedeelte, vlakbij de volume potmeter, en betreft een 10 nf c, en een 1000pf c. Is dit zo gevoelig op die plek dat daar afscherming over de c's nodig is, of zouden die eventueel te vervangen zijn door "gewone" folie condensatoren?

Verder zag ik dat er andere schaalverlichting is gelijmd vlakbij de luidspreker.Deze 2 lampjes werken niet, en 1 daarvan loopt ook nog eens tegen het afstemkoord aan. Weet iemand hoe de originele schaalverlichting destijds zat gemonteerd in dit type toestel? Het schema geeft 2 lampjes van 6,3 volt 150 ma aan...

Hopelijk kan iemand mij helpen bij deze vragen?
Alvast hartelijk dank.:-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum