PU-element AG3021 (Techniek Overig)

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 01.09.2021, 07:53 (961 dagen geleden) @ Dirk 63

Dit is het eerste Magneto-dynamische MONO element van Philips uit 1957. Je kunt het op een MD ingang van een moderne versterker aansluiten, maar mooier klinkt het via de originele MD transistor voorversterker, die je makkelijk na kunt bouwen; het schema is her en der te vinden. Het signaal voldoet namelijk niet aan de RIAA norm.

De cantilever van de naald, waaraan een staafmagneetje geklonken zit, bestaat uit een een stukje rubberslang, dat inmiddels uitgedroogd is. Je kunt het vervangen door een stukje slang van siliconen-rubber, zoals dat in veel medische apparatuur gebruikt wordt (of een stukje ventielslang, dat ook weer snel uit zal drogen). Het element zelf zal niet kapot zijn, probeer het dan ook niet uit elkaar te halen; de schroefjes zijn gecorrodeerd en breken dan af.

Let wel op, dat je met dit element alleen MONO platen af kunt spelen; omdat de naald alleen in het horizontale vlak kan bewegen en niet in het verticale zul je er stereo-platen mee beschadigen, nog afgezien van het feit, dat de diameter van de naald ook nog eens te groot is.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum