Sonora radio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 31.08.2021, 11:30 (963 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door soundman2, 31.08.2021, 11:55

50mF is wel erg groot, zeker in die tijd. eerder was het mmF ofwel uF, waarbij u het teken voor micro moet voorstellen.
De condensatoren van 50uF hebben vrijwel zeker een plus en min, waarbij de min aan de huls zit en de plus via een isolatieschijfje naar buiten komt,
De foto is door de verkeerde belichting moeilijk aft te lezen. Een paar duidelijke foto's van de condensatoren vanuit verschillende standpunten maakt de zaak duidelijker.

Nadere bestudering van het schema laat zien, dat bovenstaande uitleg niet klopt. Wordt normaal met mF millifarad bedoeld (1000uF), dan is hier de bedoeling dat er microfarad gelezen wordt.
Dat leid ik ook af uit de waarde van de afstemcondensator, die altijd zowat in de buurt van 500pF ligt. Hier wordt deze aangeduid met 450 mmF, kan dus niet anders zijn dan micro-microfarad, ofwel 450 picoFarad (10e-12)
De aanduiding 50MF op de condensator in de pertinax huls wijkt hier dan helemaal vanaf.
Verderop in de thread lijkt het er op dat het de condensator is die aan de anode van de eindbuis zit en dan is het zeker geen 50uF. Helaas kan ik het schemanummer niet ontcijferen.
Bij de netaansluiting staan de tekens + en -. Evenwel lijkt het er op dat het toestel voor wisselspanning is, gezien de aanwezigheid van de gelijkrichtbuis. Ik moet nog uitzoeken hoe de gelijkrichtschakeling in elkaar zit. De 25Z5 is een buis met twee separate diodes. Ze zijn apart gebruikt, maar het lijkt er niet op dat het een spanningsverdubbelende schakeling is.
Verder: Volgens de Franse website is het een toestel voor Secteur tous courants,
Dus voor gelijk en wisselstroom.
Er wordt nog aangegeven, als het toestel niet voorzien is van een transformator, staat het chassis onder netspanning, maar dat wisten we al.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum