Sonora radio (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 31.08.2021, 11:05 (966 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door soundman2, 31.08.2021, 11:48

Inmiddels heb ik geluid en ontvangst op de 2 banden, maar op max volume is het niet overdreven luid.. ook heb ik de 50 uf elco op de ugt op de speaker vervangen maar die klapt er uit, vreemd ik heb een 63 volts type gebruikt en ik meet maar 30 volt op deze plaats, de originele is een 150 voltstype, deze heeft geen plus en min (de originele) Ik begin aan een versleten eindbuis te denken

Natuurlijk gaat de elco er tussen uit. Ik kan de schema aanduiding niet ontcijferen, maar als het de condensator is die aan de anode van de eindbuis zit en aan de andere kant aan massa, is het zeker geen elco 50uF. Eerder zou ik denken aan een elco van 5nF en een spanning die ruim boven de anodespanning van de eindbuis ligt.
Bekijk eerst het schema eens goed, als je een onderdeel vervangt, waarvan je de waarde niet weet. Met een verkeerde condensator op deze plaats loop je gewoon het risico, dat je de gelijkrichter, de uitgangstrafo en mogelijk ook nog een smoorspoel de vernieling in helpt.


Overigens, hoe voedt je het toestel?
In het schema lijkt het er op dat het is gebouwd voor 110 of 120 volt. In het netsnoer zit volgens het schema weerstandsdraad met de waarde 150 Ohm.
Omdat ik niet meer heb dan het aangegeven schema kan ik niet zeggen wat het nu precies is wat daar op de werkbank staat.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum