Een mini-machinezender in 2021 (Techniek Overig)

door Laurens @, Zaandam, 03.07.2021, 21:18 (1022 dagen geleden) @ Maurice

[image]

Een stappenmotor is een permanent-magneetmotor met een paar spoelen er omheen. De magneet is van een speciale vorm met allemaal tandjes, en de stators hebben corresponderende tandjes.
Door op een specifieke volgorde en frequentie de spoelen aan te sturen, kan je de stappenmotor stapje voor stapje aansturen. Dat kan bijvoorbeeld 180 stapjes per rotatie zijn. Je krijgt dan als ik het goed heb begrepen, 90 polariteitswisselingen voor een rotatie.
Hoe fijner die vertanding, hoe kleiner de stapjes die de motor kan nemen. Dit is van belang als je mechanische onderdelen een specifieke, vaste afstand wil verplaatsen. Denk aan scanners waarbij de sensor langs het papier wordt bewogen en lijn voor lijn het document gescand wordt. Je vindt ze ook in sommige printers.

Maar de natuurwetten gelden omgekeerd ook - draai de as van de motor, en er zal een spanning uitkomen op die specifieke frequentie.

Omdat er zoveel kleine tandjes/stapjes op die magneet en stator zitten, resulteert 1 omwenteling dus in 90 perioden in dit voorbeeld. Vergeleken met een alternator van een auto of een fietsdynamo, is de frequentie erg hoog.
In theorie zou dit projectje ook kunnen met een fietsdynamo, maar dan moet je een dynamo vinden die vele tientallen, misschien wel 100.000 toeren per minuut kan draaien. Die bestaat in de praktijk niet...
Met een fijn stappenmotortje zit je beneden de 20.000.

Zo kan je met een nog ietwat behapbaar toerental, toch nog een radiofrequentie opwekken zónder vonken en zónder traditionele elektronica.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum