Philips b5x43a meetresultaten (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 02.06.2021, 18:57 (1061 dagen geleden) @ Koen
Bewerkt door soundman2, 02.06.2021, 19:08

Moeilijk is het niet,maar je moet wel weten wat je doet. Een FM meetzender maakt het werk een stuk gemakkelijker.
Een gouden regeltje:
Als je niet weet waar je aan draait, is het beste om er dan maar af te blijven!
Als je weet hoe het werkt kun je met een heel klein beetje linksom/rechtsom verdraaien wel uitvinden wat het is.
Als je een trimmer een fractie verdraait en de zender schuift een beetje op, dan heb je de oscillator te pakken. Onthoud altijd de oude stand
Draaien aan de antennetrimmers verzwakt de gevoeligheid. Dat kun je het beste zien aan het afstemoog, mits de zender een niet al te groot signaal geeft.
Uiteraard kun je ook de layout van het toestel raadplegen, maar die is biet altijd aanwezig.
Er zijn in principe 4 afstem condensatoren/spoelen. Ik heb even geen lay out van de tuner, maar kan wel uitleggen hoe het normaal werkt
Begonnen wordt met de oscillator. Die zetten we aan de lage kan van de band dus op ca 88MHz. Stel de meetzender in op 88MHz. Verdraai vervolgens de vaste oscillatorspoel totdat de meetzender hoorbaar is. Stem vervolgens de radio af op 100MHz. Draai de oscillatortrimmer zodanig dat de meetzender weer hoorbaar is. De instellingen beïnvloeden elkaar een beetje, daarom moet je de afstemprocedure een keer of drie herhalen. Daarna worden de antenne kringen afgeregeld. De spoel weer in de buurt van 88MHz en de trimmer in de buurt van 100MHz, beide op maximum uitslag van de spanning op de detector. Het signaal van de meetzender klein houden, zodanig dat de AGC/begrenzer niet aanspreekt.
Controleer wel voordat je aan de tuner begint, of de MF werkt op de juiste MF frequentie, 10,7MHz
Als je aan de tuner begint, kontroleer dan eerst of de kerntjes van het afstemmechanisme niet los zitten of verschoven zijn, als dat zo is krijg je de tuner niet afgeregeld.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum