Radio tentoonstelling Bandung Indonesië (Algemeen)

door hoedendoosch @, Amsterdam, 30.05.2021, 16:41 (1063 dagen geleden) @ Leo van Vreeswijk

Hallo Leo,

hoewel een bericht van ruim 2 jaar geleden (hoe anders is de wereld nu !) wil ik je toch bedanken voor het delen van dit bericht. Ik kom minimaal 1x per jaar in Indonesië, hoe jammer dat ik dit gemist heb omdat ik het radio-gebeuren niet meer actief volg. Ik was graag even naar Bandung gegaan hiervoor. Vanuit Jakarta met trein of vliegtuig goed te doen, met de auto is minder vanwege de beruchte files op Java en met name rond Jakarta. Hoewel de trein op Java ook geen snelheidswonder is met infrastructuur uit de koloniale tijd en een snelheid van gemiddeld rond de 50 km/u.

In Indonesië neemt de belangstelling voor de eigen geschiedenis en dus ook oude radio's toe. De toenemende welvaart en het internet dragen daaraan bij. Zoek via Google maar een op bijvoorbeeld "radio tabung" (buizenradio) "sejarah radio" (radio geschiedenis). Je komt dan veel oude Philipsen uit de fifties tegen die lijken op de modellen uit Nederland. Vooroorlogse radio's zijn erg schaars, waarschijnlijk vanwege het klimaat dat er voor zorgt dat alles sneller degradeert. Ook speelt een rol dat het gros van de Indonesiërs in de koloniale tijd alleen maar kon dromen van een mooie Philips of Erres.

Er is nog genoeg te ontdekken op dit gebied dat altijd een beetje onderbelicht is geweest tussen de Lentebode's en Kathedralen: de "tropenradio's". Eigenlijk een beetje het Erres verhaal: hier is toch voornamelijk belangstelling voor Philips. Terwijl Erres zeker ook hele mooie radio's gemaakt heeft. (Ik val meer op de vormgeving dan op de techniek).

Al met al een mooie tentoonstelling, al is het niet zo gelikt als wij in Nederland gewend zijn, maar dat heeft ook zijn charme !

Een verzamelaar in Bandung met 200 oude radio's

Pim.

--
En nao 't straevele ein bietje zônneschien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum