Mono Buizenversterkers (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.05.2021, 14:32 (1060 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Mijn ervaring met versterkers zonder enige metalen afscherming (want op een stuk MDF gebouwd, met kroonsteentjes en al) met ca. 1 volt ingangsgevoeligheid is dat het met vatbaarheid voor EHF erg meevalt,

Bijgaand drie voorbeelden van dergelijk 'prutswerk'.

Dag Robert,

Ik bouw ook wel eens vergelijkbare 'prutswerkjes' of, nog erger, als een 'struikgewas'. Dus een open constructie op de werkbank, prikbordjes etc., waarbij er dan op diverse punten meetapparatuur aangesloten is. Zoiets noem ik dan een proefopstelling en is altijd tijdelijk. Dergelijke onafgeschermde, open constructies zijn het summum als je ook brom- en andere geïnduceerde ellende binnen wilt halen.

Als er bij je in de buurt bijvoorbeeld een radiozendamateur woont dan kun je van dergelijke bouwwerken niet genieten als er daar een zender in de lucht gezet wordt. Nu ben ik zelf toevallig ook zo'n radiozendamateur en heb daarnaast m'n halve leven met zendinstallaties gewerkt en weet donders goed wat dat aan storingen teweeg kan brengen. Jij, als gestoorde, hebt met dergelijke zelfbouwwerken geen poot om op te staan als je er over gaat klagen bij bijv. Agentschap Telecom.

Ook mobilofoonzenders van bijvoorbeeld politie, ambulance etc. kunnen storingen veroorzaken; bij klachten trek je met dergelijke 'breadboard' constructies subiet aan het kortste eind. Zenders zijn tegenwoordig overal, om Maurice te citeren: er is in deze tijden van een orkaan aan ether vervuiling en je vraagt met dergelijke open constructies om problemen.

Ook een simpele GSM telefoon kan roet in het eten gooien. Nu zijn de veldsterkte van dergelijke apparaatjes relatief klein èn er wordt met erg hoge frequenties gewerkt wat beide gunstig uitpakt alvorens het in jouw versterker gedetecteerd wordt die bovendien met 1 Volt ingangsgevoeligheid vrij ongevoelig is.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum