AG 1125 motortje draait te snel (Techniek Overig)

door Robert Gribnau, 25.05.2021, 12:27 (1059 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Aanvullend een link naar de Wikipedia pagina over "Just-noticeable difference" (= nog net waarneembaar verschil): Just-noticeable difference (Wikipedia)

Zie de 2e alinea onder het kopje "Music production applications".

Onder 500 Hz is een verschil van 1 Hz bij een complexe toon nog waarneembaar. Dat zou bij 500 Hz dan 0,2 % verschil zijn.

Boven 1000 Hz is een verschil van 0,6 % bij een sinus toon nog waarneembaar.

Bedenk bij deze cijfers wel dat de proefpersonen de tonen snel achter elkaar te horen kregen en dus tonen met elkaar moesten vergelijken. Dat is een behoorlijk andere setting dan kunnen horen of één bepaalde toon wel/niet afwijkt van een standaard (bijvoorbeeld van de standaard A van 440 Hz) zonder ook die standaard te horen (anders dan in hun hoofd/geheugen).

Nog een link naar de Wikipedia pagina over "Absoluut gehoor": Absoluut gehoor (Wikipedia)

Zie onder het kopje "Aanleg of aanleren". Als ik het goed begrijp, is het bestaan van absoluut gehoor nog onzeker en zijn proefpersonen die een absoluut gehoor zouden hebben op het verkeerde been te zetten.

Ik sluit niet uit dat er mensen zijn die bij het horen van een toon van 441,76 Hz (dus 0,4 % hoger dan 440 Hz) kunnen aangeven dat het een iets te hoge A is (n.b.: een halve toon hoger dan 440 Hz is 466,16 Hz) en ik sluit dus ook niet uit dat TS dat kan. Maar de kans daarop acht ik erg klein.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum