Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 24.05.2021, 23:52 (1065 dagen geleden) @ RichardvD

Ik dacht ik geef even een tussenstand van waar ik sta op dit moment. De laatste dagen alleen bezig geweest met de 10.7MHZ injector omdat ik deze niet werkend kreeg. Ondertussen weet ik wat de oorzaken hiervoor waren. Om te beginnen had ik in Eagle een ontwerp gemaakt en hiermee een printplaat.Voor het ontwerp had ik in Eagle geen BF494 dus had ik deze zelf gemaakt door de layout van een andere transistor als basis te nemen (knippen en plakken :-) ).
Ik had de E,B,C pootjes aangepast maar was de layout vergeten, het resultaat was dus dat de BF494's verkeerd op de print kwamen te zitten. Uiteindelijk door alles los te solderen en opnieuw te beginnen (met tussendoor een aantal testen op het breadbord) kwam ik hier eindelijk achter.Ik was zo gefocused op andere punten dat ik dit niet gelijk doorhad. De BF494's waren ondertussen al een aantal keer losgesoldeerd en de pootjes verbogen om de B,E,C goed te kunnen zetten dat er van 1 een pootje afbrak en de ander zag er ook niet meer uit. Besloot dus even in de voorraad te kijken wat ik nog had en heb toen de 2N3904 gebruikt.In principe werkte dit ook, maar de schakeling verliep nog wel een beetje (juiste oscillatie frequentie had ik ook nog niet).
Ik had al een hoeveelheid BF494's besteld (in china dit keer) en het idee was om deze erin te zetten zodra ze arriveerden om te zien of dit het geheel stabieler maakt.
Ondertussen na verschillende spoelen te hebben geprobeerd was ik wel in staat om de 10.7MHZ oscillatie te verkrijgen. Vandaag kwamen de transistoren binnen en ik heb deze gelijk erin gezet. Het geheel werd er niet stabieler van, erger nog het werkte helemaal niet meer. Na wat gezocht te hebben bleek dat de pinout van de chinese BF494 heel anders was dan de datasheet, ook mijn tester bevestigde dit. M.a.w. ergens in China heeft er iemand BF494 op een transistor geschreven maar de desbetreffende transistor was geen BF494 (heb uit de hele partij een aantal getest en deze waren allemaal verkeerd).

Schakeling dus opnieuw opgebouwd met de 2N3904 en toen met de radio getest, signaalgever aangesloten op het stuurrooster (pin 2) van de ECH81 (B2). De radio had ik voor de testen altijd in de FM staan, maar ook nu kwam er geen signaal door. Ik heb toen de andere banden ook geprobeerd (LG/MG/KG). En op de KG hoorde ik het signaal. Vermoedelijk omdat de 10.7MHZ in het gebied van de KG ligt. Ik heb dus de bevestiging dat de oscillator werkt, hij is alleen nog niet stabiel genoeg en ook haal ik nog niet de 3V zoals Kris dit beschreef. Ik kom tot ongeveer 2 Volt. Ga nu eerst even een paar goede transistoren halen deze week en ga dan eens verder kijken of ik het signaal in de FM stand kan vinden .

Moet dit signaal eigenlijk niet via een 1500pF condensator aangesloten worden zoals dit in de tabel voor het afstemmen wordt vermeld?

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum