Blauwtransparante isolatie Philips/Mullard elco's (Techniek Radio/TV)

door Henk vdB @, 24.05.2021, 15:07 (1086 dagen geleden) @ Hans van der Marel

Moderne radiale elco's hebben normaal geen verbinding tussen aansluitingen en huis dus die 1000V staat over de dikte van de folie en de isolatie tussen de aansluitingen en het huis.

Dat er geen verbinding is tussen huis en aansluitingen is de reden dat veel fabrikanten aangeven dat de folie enkel voor markering en branding is.
De spanningen zijn dan tegenwoordig in veel toepassingen ook nog eens laag dus een extra isolatie is niet nodig.

Hoi Hans,

met de moderne elco's is er inderdaad geen probleem. Bij de door mij bedoelde elco' s is de metalen behuizing de minpool. In de generator waar ik mee bezig was (ondertussen afgerond) lopen er sporen onder de elco's door; dubbelzijdige print waarvan DAT deel GEEN masker heeft. Ik heb dat vaker gezien, bijvoorbeeld bij voedingen. Nog geen desastreuze problemen meegemaakt, maar als ik het tegenkom zou ik toch maatregelen treffen indien het elco's betreft met genoemde problemen qua vergane isolatie. De elco's zitten vaak strak tegen de print aan. Dat is eigenlijk de reden van mijn melding hier, ter waarschuwing. Er zal maar een IC defect raken waar moeilijk of helemaal niet aan te komen is...(sorry forumbeheer, ik ga hier buiten de forumregels dus verwijderen geen probleem hoor).


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum