Grundig TK32 Probleem (Techniek Overig)

door TIPO4 ⌂ @, Den Bommel, 20.05.2021, 14:30 (1066 dagen geleden) @ Marc1963

Niet om zaken nodeloos gecompliceerd te maken maar wel om eventuele problemen voor te zijn:
De polyester condenstatoren van JukeBox revival zijn technisch gezien prima vervangers voor de oude ERO's maar ze missen een markering op de behuizing om aan te geven waar de 'koude' kant zit.

Bandrecorders versterken eigenlijk vrij fors een aanvankelijk heel zwak audiosignaaltje dat door de kop bij afspelen wordt geleverd. Dat maakt dat de versterkers meer dan gemiddeld gevoeliger zijn voor microfonie en vooral brom. In jouw TK32 zit de EF86 bijvoorbeeld in een verende ophanging en in een metalen omhulsel om maar zo min mogelijk stoorsignaal van buitenaf op te vangen. Dat zou je anders weer in ongewenste brom terughoren bij het afspelen.

Een andere maatregel die Grundig tegen brom heeft genomen is het net even wat slimmer solderen van de koppelcondensatoren waar Maurice al had aangegeven dat deze vervangen zouden moeten worden.
Wat is er dan slim aan: nou, een condensator is niets anders dan twee opgerolde metalen velletjes met isolator ertussen. Een van die velletjes ligt dus uiteindelijk altijd aan de buitenzijde en vormt zo vanzelf ook een afscherming voor wat er verder in de condensator zit of aan signaal loopt. De markering op de condensator geeft dan aan welke van de aansluitdraden met die buitenlaag is verbonden. Normaal gesproken, in het taalgebruik is dat dus de 'koude' zijde, komt die buitenzijde aan de anode te liggen en de gevoelige ingang van de volgende buis aan de aanluitdraad die verbonden is met de binnenzijde, zo vormt de koppelcondensator zijn eigen afscherming.( In een artikel in het RHT over de EL3530 bandrecorder is hier ook al eens bij stilgestaan, bladzijde 93 : http://nvhrbiblio.nl/biblio/tijdschrift/Radio%20Historisch%20Tijdschrift/1996/RHT79.pdf)

Lang verhaal kort: Merk je dat je na het vervangen van een koppelcondensator meer brom in het geluid hebt gekregen (ik ga er vanuit dat je ze stuk voor stuk vervangt en checkt om het gevreesde kapotrepareren voor te zijn) dan zou je de nieuwe weer los kunnen solderen en omgedraaid kunnen terugplaatsen en zou de brom weg moeten zijn of aanmerkelijk minder moeten zijn geworden (een beetje brom hou je toch wel).

Succes met de reparatie!
(Op dit moment worstelen een vriend en ik met een TK32 met een wat al te zwak geluid bij weergave en een sectie van de ECC81 waar de voltages wat te laag uitvallen, Maurice zeer bedankt voor je uiteenzetting wat dat betreft, we gaan binnen kort nog eens naar die ERO's kijken, die heb ik veel te veel vertrouwd blijkt nu ;-) )

--
MVG,

Elwin de Jong


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum