Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 16.05.2021, 14:11 (1068 dagen geleden) @ RichardvD

Ik ben even stil geweest maar heb niet stilgezeten :-) . Omdat de techniek van deze radio's mij grotendeels onbekend is ben ik de laatste tijd voornamelijk bezig geweest met lezen. Met name het lezen van oude boeken over deze techniek.Zo heb ik bijvoorbeeld "Het Jongens radioboek deel 1 + 2" gekocht en vond ik op internet het boekje "Zoo werkt de radio"geschreven door E. Aisberg. Een ingescand exemplaar vond ik hier. https://waij.com/oldbooks/radio_bestanden/Zoo_werkt_de_radio.pdf
Het is misschien wat kinderachtig geschreven maar mij heeft het een aantal dingen duidelijk kunnen maken. (Ik heb het boek nog niet uit).

Verder heb ik een aantal spoeltjes van iemand op internet kunnen overnemen en wacht ik op een meter welke inductie kan meten (zou over 10 dagen geleverd moeten worden).

Ondertussen een proef gedaan rondom een ua741 Opamp en het bouwen van een oscillator. Principe werkt alleen niet voor 10.7MHZ. Verder wat proefjes gedaan met de spoeltjes die ik had gekocht. Omdat ik geen inductie kan meten maar wel een scoop heb kan ik door een bekende condensator te nemen (plm. 19 nF in dit geval) wel bij benadering berekenen wat de inductie van een spoel is bij een gemeten resonantie frequentie.
[image]

Omdat ik de print die ik had gemaakt voor de 10.7MHZ oscillator nog wil aanpassen wacht ik totdat mijn LCR-meter binnen is en dan ga ik opnieuw een poging wagen de oscillator te bouwen. Tot die tijd ben ik aan het lezen en probeer ik de werking van de buizenradio's beter te begrijpen. Ik kom vast nog terug binnenkort met vragen, want de Philips radio werkt nog steeds niet :-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum