Philips B5X23A complex probleem rechterkanaal? (Techniek Radio/TV)

door Tjitte48 @, 03.05.2021, 20:36 (6 dagen geleden) @ kris

Kris (en Robert), weer bedankt voor het meedenken.
Als ik op het linker deel van de potmeter het middelste contact aanraak, hoor ik de diepe brom die je ook hoort als je de PU-ingang aanraakt.
Doe ik hetzelfde op het rechter deel van de potmeter, dan hoor ik een hogere toon en zeker zo luid als bij links.
Als ik de linker- en rechterkant van de volumepotmeter doormeet, is de weerstand bij links op het middelste contact variabel en op rechts altijd oneindig. Dus maakt de sleper geen contact. (Die conclusie is correct, niet waar?)

Ik heb wel een potmeter die ik erin zou kunnen zetten, maar in een B5 zit het allemaal zó dicht op elkaar, dat ik er niet aan begin. Ik heb het wel eens in een B6 gedaan, die is net een paar millimeter ruimer.
Wat ik nu gedaan heb, is het volgende: in schakelaar 13 werden bij extra diep indrukken twee verbindingen gelegd. Welk draadje ik ook volgde, alles leek in orde.
Nu heb ik nu met een klein draadje die verbindingen doorverbonden. Uiteraard is het nu geen stereoversterker meer, maar nu klinkt het volume weer zoals het moet zijn. (Het stereo-effect van een plano uit 1962 merk je eigenlijk ook pas als je er externe speakers op aansluit, niet waar?)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum