Gezocht hulp/advies bij reparatie Philips B5X63A (Techniek Radio/TV)

door RichardvD @, 03.05.2021, 12:54 (6 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Mijn naam is richard en ik ben recentelijk begonnen (paar weken) om mij in (radio) buizentechniek te verdiepen. Ik heb een elektrotechniek/electronica achtergrond maar ondanks dat ik 50+ ben werd de buizentechniek niet meer als onderwerp gegeven toen ik op school zat.

Ik heb een aantal radio's (19 stuks) van iemand overgenomen en ben langzaam aan begonnen met het vervangen van condensatoren en schoonmaken van een eenvoudig werkend exemplaar. Vorige week heb ik een exemplaar uit de verzameling gepakt welke volgens mijn inschatting iets minder eenvoudig is en ben ik hiermee begonnen.

Wat ik wil proberen is om echt uit te vinden wat er met de radio mis is en niet zomaar alle componenten die vervangen kunnen/moeten worden gaan vervangen. Er zitten nog oude (teerknollen) condensatoren in de radio welke zeker vervangen moeten worden maar het lijkt mij echt een uitdaging om door meten enz. er ook echt achter te komen dat een onderdeel stuk is en zo het probleem te kunnen vinden.

Het uitgangspunt van de radio is dat AM het min of meer doet, maar dat de FM volledig niet werkt. Ik ben dus op zoek gegaan naar de oorzaak van het niet werkende FM gedeelte. D.m.v. een aantal metingen ben ik er achtergekomen dat het bij de ECC85 al misgaat. Om te beginnen miste ik hier een aantal spanningen en dat kwam doordat R64 (10K) stuk was, deze heb ik vervangen. Ook heb ik C87 (220pF) vervangen omdat ik tijdens de metingen merkte dat deze veel was verlopen. De situatie momenteel is dat het FM deel nog steeds niet werkt maar ik heb nu wel een aantal signalen bij de ECC85 welke ik voorheen niet had. Alleen twijfel ik aan de juistheid van deze signalen en zou ik hier wel wat hulp en/of advies bij kunnen gebruiken. Ik hoop dat er iemand is die mij verder kan helpen. Ik zal hieronder even neerzetten welke signalen ik nu heb en wat mijn vragen hierbij zijn.

Met een digitale scoop heb ik het volgende gemeten:
Op pin 2 van de ECC85 heb ik een sinusvormig signaal, wanneer ik de afstemcondensator verdraai dan varieert de frequentie van dit signaal tussen de 100MHZ en de 115MHZ. Wanneer ik de antenne beweeg dan blijft de frequentie gelijk maar de amplitude wijzigt en is max. 240mV.

Wat ik denk dat er hier gebeurt is dat de antenne de verschillende RF signalen oppikt en dat dit middels de afstemcondensator selectief op pin 2 komt te staan. Volgens de handleiding is het FM bereik 100-87.5MHZ. Omdat ik varieer tussen de 115-100MHZ denk ik dat de radio is verlopen. Is dit een juiste conclusie?
Verder zie ik op de scoop een sinus zonder iets wat op spraak/muziek lijkt. Ik zou verwachten dat wanneer ik aan de afstemcondensator draai ik iets zou zien wat op de ontvangst van een signaal zou lijken maar op pin 2 zie ik alleen een sinusvormig signaal. Hoort hier nu niet meer zichtbaar te zijn of is dit met een scoop niet te meten?

Pin 2 samen met pin 1&3 een RF versterker. Ik zou dan verwachten dat ik op pin 1 een vergelijkbaar signaal zou meten als op pin 2 maar dan versterkt. De spanning hier is wel hoger, hier meet ik 223Vdc. Op pin 1 heb ik dus geen sinus, wat ik wel zou verwachten. Is de 240mV op pin 2 soms te laag?

Maar nu komt er iets raars, het signaal van pin 1 komt op de grid van het tweede deel van de ECC85 te staan, dit gaat naar pin 7. Dit is de oscillator zover ik heb begrepen en op pin 7 heb ik weer hetzelfde signaal als op pin 2. De amplitude van het signaal op pin 7 is alleen iets hoger namelijk max. 400mV ipv 240mV zoals deze op pin 2 is.
Hoe kan dit sinusvormige signaal op pin 7 aankomen wanneer ik op pin 1 alleen een gelijkspanning van 223Vdc meet? Signaal op pin 7 heeft het zelfde frequentie bereik als op pin 2 en de amplitude varieert ook met de stand van de antenne.

Ik had verwacht op pin 7 een 10.7MHZ signaal te vinden van een oscillator en niet een signaal tussen de 100-115MHZ. Ik heb op dit moment geen andere ECC85 om uit te kunnen wisselen, maar kunnen bovenstaande metingen erop wijzen dat de ECC85 defect is? Behalve de pinnen 4+5 (heater) maken de pinnen onderling geen contact met elkaar.

Op pin 6 van de ECC85 meet ik een gelijkspanning van 149Vdc, dus ook geen signaal.

Is er iemand die mij kan helpen om bovenstaande te verklaren of mij een duwtje in de goede richting kan geven?

Ik zal de info van de radio toevoegen, LET OP: In dit schema is de verbinding tussen S51 en Pin 2 van de ECC85 deels weggevallen. Deze verbinding zit er wel.

Ik zie dat het schema niet goed leesbaar is. De info staat ook hier B5X63A info
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum