AFC toevoegen aan FM unit (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 02.05.2021, 20:02 (7 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Eduard, 02.05.2021, 20:52

Dag Kris,

Ik had ook niet verwacht dat 1 van de varicap klemmen aan massa zou liggen. Over de preciese schakeling ben ik nog niet in het reine. Eigenlijk heb ik over de varicap een spanning nodig die bestaat uit een vaste instelspanning plus (of min) de spanning tussen genoemde meetpunten. Met een opamp is het zeker doenbaar maar wellicht is dat niet eens nodig. Het is geen slecht idee op papier van een sommeerschakeling met eventueel een opamp te vertrekken en vervolgens te vereenvoudigen indien mogelijk. We zien wel waar we uitkomen.

Intussen is dat gebeurd en ik vrees dat je gelijk hebt. Bij een asymmetrische detector is het bepalen van de stuurspanning over de diode moeilijker. Zonder een opamp kan het als ik een varicap met grotere dC/dV toepas. Een deel van de stroom die ik moet injecteren in het weerstandsnetwerk komt dan in de detector terecht en daardoor worden de buisdiodes ongelijk belast. Dat gaat naar klankvervorming niet goed komen.

Met een opamp moet het kunnen. Het is aan de eigenaar uit te maken of het de moeite loont. Het basisschema waarmee we in schooltijd werkten was dat van een MBLE tuner en die was symmetrisch.
Weer wat bijgeleerd.

De analyser is een Rigol DSA815.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum