AFC toevoegen aan FM unit (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 02.05.2021, 18:23 (7 dagen geleden) @ Eduard


Als ik over de elco twee gelijke weerstanden zet dan kan de spanning tussen dat knooppunt en de uitgang van de detector zowel positief als negatief zijn.

bekijk dat toch maar eens goed in een radio met een EABC80, of een niet symmetrisch geaarde detector. Op het knooppunt van de weerstanden vind je dan de som van AFC+ halve detectorspanning. maw de afc gaat ook reageren op de signaalsterkte.

De AFC is gewone regeltechniek. In het eenvoudigste geval is het een P regeling. De rustcapaciteit van de varicap moet in het lineaire gebied van zijn curve liggen.

je schrijft het , proportionele regeling. dus zelfs al zit de varicap niet helemaal lineair (er is overigens geen enkel gebied waar die zuiver lineair is) de regeling maakt ook die fout kleiner, maar bij voorkeur je het meest lineaire stuk, erop waken dat deltaF/deltaV niet te klein wordt. 't is een balans tussen die twee.

en vergeet niet, P regeling met stevig laagdoorlaatfilter, ander haal je de lage tonen eruit :-)

De S curve kan al dan niet horizontaal gespiegeld zijn. Het kan zijn dat daardoor de noodzaak ontstaat de verbinding van de twee uiterste punten van de secondaire om te wisselen. De elco moet dan niet worden gedraaid. Dan zou ook niet kunnen want het afstemoog verwacht negatieve roosterspanning.


als je met een afstemoog zit kan je de diodes idd niet keren. keren secundaire trafo kan uiteraard ook, maar misschien is niet iedereen daar zo happig op. (er kunnen door kleine verschillen andere problemen ontstaan)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum