AFC toevoegen aan FM unit (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 02.05.2021, 18:00 (7 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Eduard, 02.05.2021, 18:25

Dag Kris,

In mijn studententijd stelde het probleem van de fase zich niet. Met enkele klasgenoten bouwden we toestellen volgens hetzelfde schema. Vermits er één werkte, werkten ze allemaal. Je mag al eens geluk hebben in de techniek.

Als ik over de elco twee gelijke weerstanden zet dan kan de spanning tussen dat knooppunt en de uitgang van de detector zowel positief als negatief zijn. De AFC is gewone regeltechniek. In het eenvoudigste geval is het een P regeling. De rustcapaciteit van de varicap moet ongeveer in het midden van het lineaire gebied van zijn curve liggen. Het is dan kwestie van een stabiele spanningsreferentie te gebruiken die via de varicap de oscillator op de rustrequentie trekt. Bij een P regeling mag de lusversterking zo groot zijn dat net geen instabiliteit optreedt. In de praktijk moet die lusversterking wellicht kleiner zijn omdat je niet wil dat, eens goed afgestemd, het station over de hele schaal aan de wijzer blijft kleven. Zowel bij de B7X44A als bij de bouwsels uit mijn schooltijd was de terugkoppeling passief. Eens afgestemd kan je de oscillator beschouwen als een spanningsgestuurde VFO die gestuurd wordt door de spanningsreferentie. Als die spanningsreferentie stabiel is dan zit de frequentie mooi vast. Een zener of een echte spannigsref kunnen die klus klaren.

De S curve kan al dan niet horizontaal gespiegeld zijn. Het kan zijn dat daardoor de noodzaak ontstaat de verbinding van de twee uiterste punten van de secondaire om te wisselen. De elco moet dan niet worden gedraaid. Dan zou ook niet kunnen want het afstemoog verwacht negatieve roosterspanning.

De probe heb ik nog niet getest. Onlangs heb ik een investering gedaan voor de radiohobby. Een spectrum analyser aangeschaft. Nu zijn dingen aan bod waarvoor ik zo'n instrument nodig heb.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum