wo. 12 mei - Raamantennes - LC-kring online (Agenda)

door agenda @, 21.04.2021, 18:58 (18 dagen geleden) @ Admin

De Leren- en Contact-Kring bespreekt in mei de raamantenne, een makkelijk te bouwen antenne waarmee je ook heel goede ontvangst kunt bereiken.

Wanneer? Woensdag 12 mei 2021 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/5uq439mu0dvdjaj/RaamAnt.pptx?dl=1

Toegang en deelname is gratis!

De Raamantenne:
De raamantenne, en zijn kleine broertje de ferrietstaaf, ontlenen hun waarde als antenne aan wat ze niet ontvangen, hun grootste kracht is namelijk de diepe dip in het stralingsdiagram.

In deze lezing kijken we kort naar wat theorie en naar begrippen om antenne-eigenschappen te benoemen. Dan wordt uitgelegd hoe je een raamantenne kunt gebruiken om stations te beluisteren of om ze te peilen.

De richtinggevoeligheid kun je gebruiken om storing te onderdrukken, maar ook om stations op te sporen. Ik zal vertellen hoe dat werkt en hoe ik op zoek naar een zender in Flevoland ben beland.

En we zullen het uitgebreid hebben over het bouwen van deze fantastische ontvangst-hulpmiddelen. Hoe zit het precies met die electrische en magnetische golfcomponent? Hoe moet je de constructie aanpakken om de voordelen optimaal te benutten? Ook bekijken we de Excel toepassing LoopAnt.xlsx waarmee je de antenne bijna helemaal kunt doorrekenen. Liefhebbers van knutselprojecten kunnen genieten van drie antennes die ik gebouwd heb, eentje voor Middengolf, eentje voor de Tropenband en eentje voor Kortegolf.

Het gebruik van Jitsi:
Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Helaas loopt soms de diaserie vast; om hiervan geen last te hebben, kun je de serie vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

De LC-Kring van 9 juni gaat over de Grundig Satellit.
Ik hoop je te zien op 12 mei!

Gerard Tel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum