Radio-Holland peilontvanger Philips-N.S.F. SMO106 (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 11.04.2021, 22:34 (1104 dagen geleden) @ Martina

Dit werd gebruikt voor de zogenaamde DECCA radiopeiling, door het tijdsverschil van twee of drie nauwkeurig bekende radiostations kon de positie op zee worden bepaald.

Dat is niet juist. Voor gebruik van het DECCA navigatiesysteem, the DECCA Navigator, is een speciale ontvanger benodigd die op een 'DECCA chain' (een keten van 3 of 4 zenders) moet worden afgestemd. Deze ontvangers werden alleen door DECCA zelf geleverd. Het systeem was in gebruik van 1944 (vlak vóór D-day) tot 2000. In Nederland was de alleen-vertegenwoordiging voor het leveren van deze apparatuur lange tijd de INA, het bedrijf 'Internationale Navigatie Apparaten'. De INA deed in maritieme elektronica, vergelijkbaar met Radio Holland en destijds Radio Becker.

De getoonde Philips-NSF ontvanger is geschikt om radiopeilingen uit te voeren m.b.v. een 'peilraam' en goniometer. Dergelijk apparaten konden door iedereen geleverd worden en maakten locatiebepaling mogelijk door handmatig meerdere peilbakens uit te peilen met behulp van de goniometer. Deze peilbakens werden zowel in lucht- als scheepvaart gebruikt en zonden uit in het hoge frequentiedeel van de lange golf. Hier in de buurt van Groningen stond bijvoorbeeld het baken Spijkerboor. Ik heb zelf een (kort) maritien elektronicaverleden (Radio Becker) en heb nog vele zend-ontvanginstallaties, compleet met peilinrichtingen, geplaatst op nieuwbouw schepen bij de overigens nog steeds zeer productieve Oost-Groninger scheepswerven.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum