avr uitschakelen tijdens het wobbelen (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 11.04.2021, 00:44 (1109 dagen geleden) @ Eduard

zo ongeveer.

het kan zijn dat er al iemand aan de kernen gedraaid heeft, dan weet je waarom wobbelen zich opdringt, maar stel, kernen zijn nog onaangeroerd en toch klopt er iets niet met MF/ratiodetector door verloop met de jaren de meting wijst uit dat de curve ernaast zit. Nogaltypisch is dat je iedere zender twee keer ontvangt twee maxima, vlak naast elkaar.

de vingers gaan dan altijd jeuken om te gaan wobbelen.

maar aangezien spoelen in principe niet uit zichzelf verlopen moet het wel wat anders zijn. Ga dan eerst zoeken naar die fout.

Ga je toch direct aan het wobbelen, zonder de andere fout eruit te halen (vaak is die andere fout een achteruitgelopen kleine condensator) dan gaat het wobbelen heel lastig en bekom je nooit de ideale kromme. dit omdat de koppelingsgraad niet meer klopt.
ook de truuk met het dempen van de ene helft van het bandfilter terwijl je de ander afregelt werkt dan niet meer.

Dikwijls bestaat er de neiging af te regelen naar maximum gevoeligheid en verliest me daarbij de nodige bandbreedte uit het oog. de S curve raakt dan vervormd.

Dc koppelen van scoop en generator is mooi, maar vergeet niet dat je met een grond-lus zit via de aarde die roet in het eten kan gooien. tevens kan het alleen met een radio waar een symmetrische ratio detector gebruikt is tov de aarde, dat is bij de eabc80 denk ik nooit het geval.

Ja ik ken je DDS generator (heb hem hier ook staan) :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum