avr uitschakelen tijdens het wobbelen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 09.04.2021, 09:56 (1085 dagen geleden)

Beste forumleden,

Uit een ver verleden herinner ik me dat bij het wobbelen de avr moet worden uitgeschakeld. Deze week wobbelde ik een FM MF deel en daarbij heb ik de avr kortgesloten.
Gisteren heb ik het goed spelend toestel teruggebracht naar de opdrachtgever; het Olens radiomuseum. Omdat Frans, onze expert in die materie, vorig jaar overleed moeten we de verdwenen kennis weer opbouwen. Teneinde mijn afregelingsmethode toe te lichten werd in het atelier de klus nogeens overgedaan.

Tot mijn verrassing zagen we dezelfde mooie S curve als bij me thuis. De nuldoorgang viel helaas niet meer op 10,7 MHz maar was bijna 50 kHz omlaag geschoven. Met een frequentiecounter werd de wobbelaar aan de tand gevoeld en goed bevonden. Controle gebeurde met dezelfde wobbelaar als thuis.

Het enige verschil dat ik achteraf kan bedenken tussen het afregelen thuis en de controle in het atelier is het feit dat ik thuis de avr naar massa heb kortgesloten. In het atelier werd daaraan niet gedacht. Zou dat de oorzaak van de verschuiving kunnen zijn? Omdat de radio goed speelt hebben we niet aan de afregeling geraakt.

Hoe wobbelen jullie een FM MF deel? (avr uitgeschakelde of niet ?) Naar constante sturing van de af te regelen spoelen lijkt uitschakelen de aangewezen methode. Anderzijds is in normaal gebruik van de radio de avc in werking en moet de S curve symmetrische blijven.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum