ratiodetector defect (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 05.04.2021, 16:37 (8 dagen geleden)

Beste forumleden,

Kennen jullie dit probleem ?
Een radiovriend heeft volgens de instructies van de handleiding de 10,7 MHz kringen van een Grundig 4010 afgeregeld; de statische methode met meetzender en spanningsmeter. De radio speelt redelijk maar als je goed luistert besef je dat het beter kan.
De gewone pijnpunten zoals buizen en de elco der ratiodetector zijn getest of vervangen.

Een wobulator toont aan dat er wat scheelt met de ratiodetector. De S curve is niet mooi symmetrisch te krijgen. Bij breedbandig wobbelen blijkt dat de primaire een resontiepiek op 10,4 MHz vertoont. Ik injecteer signaal op het stuurrooster van de laatste MF buis. De :10 probe van de scoop werd omheen de isolatie van het stukje draad tussen anode en MF trafo geklikt. Die zwakke koppeling volstaat om signaal af te lezen zonder beduidende verstemming.

Op die manier stel ik vast dat de primaire LC kring piekt op 10,4 MHz. Met de secundaire af te stemmen of te dempen verandert er niets. Met de kern van primaire kan ik de resonantiepiek niet naar 10,7 MHz verschuiven. Door aan de kern te draaien vervlakt de piek maar echt verschuiven naar 10,7 lukt niet.

Heeft iemand een idee wat er hier aan de hand is ?

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum